Прокурорите се обявиха за жертви на "сатанизиране". Виновник No. 1 - АКФ

Асоциацията на прокурорите, която години наред защитаваше Иван Гешев за действията му като главен прокурор, сега обяви гилдията за жертва на "сатанизиране".

Главните виновници се оказаха както депутатите в Народното събрание, които водят своя проверка за престъпната мрежа на Мартин Божанов-Нотариуса, така и... Антикорупционния фонд, който за последните 4 години разкри повече корупционни схеми от всички нива на прокуратурата, взети заедно.

В момента, в който спецпрокурорът Даниела Талева води проверка за връзките на Борислав Сарафов с групата на Петьо Петров - Еврото за търговия с влияние, Асоциацията на прокурорите се оплака от "охлуване, обезличаване и подчиняване" на държавното обвинение.

"За всеки, който има аналитична мисъл, вече е ясно, че замаскирана като реформа, всъщност се провежда "приватизация" на Прокуратурата и целта е тя да не служи вече на държавата и българските граждани, а на силните на деня", се казва в позицията, разпространена на 13 март.

Тя излиза ден преди Комисията "Нотариуса" в НС да изслуша градския прокурор на София Илиана Кирилова за евентуалното наличие на групи за влияние в подчинената ѝ институция.

"Истината може да бъде установена само в рамките на обективно, всестранно и пълно, законосъобразно производство, от компетентен за това орган, а публичното унижение никога не подпомага този процес. Своеобразното „риалити“ рефлектира върху достойнството и работата не само на висшите органи на съдебната власт, но и на всеки български магистрат", се казва в писмото.

Без да споменават поименно АКФ - прокурорите се жалват срещу "паралелни "разследващи“ формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично".

Ако журналистическите разследвания Антикорупционния фонд са "зрелища", не става ясно защо от 2020 г. насам прокуратурата не проведе нито едно същинска проверка за степента на въвличане на съдии и прокурори в очевидни престъпни дейности - като случая с отнемането на завода "Изамет" под натиск от семейството на Петьо Петров - Еврото.

Тонът им напомня на агресивната атака от страна на бившата спецсъдия Галя Георгиева срещу АКФ по време на нейното изслушване пред Прокурорската колегия. В изказването си тя призова прокуратурата да разследва неправителствената организация, която извади наяве незаконните схеми на Еврото и Нотариуса.

Съсловната организация също иска от Прокурорската колегия "да демонстрира ниво, като не допуска публично унижение на магистрати и покаже правилния начин за търсене на истината в едно съвременно и уповаващо се на правото общество".

Асоциацията на прокурорите беше една от организациите, които излезе да защитава Иван Гешев след отстраняването му от пост с решение на Висшия съдебен съвет през юни 2023 г.

Същата организация беше пуснала позиция след взрива срещу кортежа на Гешев, в която се казваше, че това е "невиждана по своите мащаби проява на агресия, която се явява безпрецедентна атака не само против личността на г-н Гешев и неговото семейство, не само срещу личната неприкосновеност на редовите български магистрати и техните семейства, а изобщо срещу правосъдието и цялостния правов ред в страната".

Тогава Борислав Сарафов обвини асоциацията и Камарата на следователите за "присъдружни на главния прокурор персонално".

Още по-рано, през декември 2022 г., Асоциацията беше пуснала друга декларация в защита на Гешев, в която го бранеше от критики на депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Тогава Мирчев беше коментирал, че главният прокурор се е "сраснал с организираната престъпност" и това е една от пречките за членството на България в Шенген .

Отново Асоциацията на прокурорите беше една от съсловните организации, които се обявяваха срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури още през 2021 г. - за което дори бяха сезирали ЕК.

През 2020 г. те писаха и още едно защитно писмо за Иван Гешев, когато оставката му беше поискана от Съюза на съдиите в България заради среия от нарушения на Закона за съдебната власт - включително разпространяване на записи от СРС-та в медиите и използване на Бюрото за защита на свидетели като "паравоенно образувание".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024