ВСС заседава 12 часа и се оттегли в почивка. Сарафов не знае какво е "взривило" отношенията им с Гешев

Новината е обновена в 21:36 на 8 юни 2023 г.


Висшият съдебен съвет (ВСС) неочаквано реши да прекрати производството по първото предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и допусна само второто искане срещу него - това за обидните му реплики към партиите, които той нарече "политически боклук".

Това стана, след като шестимата членове от Прокурорската колегия на ВСС, внесли искането, го оттеглиха внезапно.

Последва 12 часова сесия на ВСС под председателството на новия министър на правосъдието Атанас Славов.

В продължение на близо четири часа членовете на висшия административен орган обсъждаха дали изобщо това може да бъде направено. Накрая обаче прекратяването на производството беше прието, като за това гласуваха 17 членове, а 3-ма гласуваха "против".

Още четири часа по-късно ВСС реши, че ще изслуша на заседанието си Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по повод "емоционалното състояние" на Иван Гешев в дните след взрива край кортежа му, заплашителното писмо, което твърди, че е получил при завръщането си от САЩ, и пресконференцията на 15 май, на която се обяви за "измитане на политическия боклук".

Малко преди 17:30 ч. заседанието на ВСС прекъсна за кратка почивка. След нея членовете на Съвета изслушаха целия 37-минутен запис от пресконференцията и преминаха към изслушването на Ясен Тодоров.

Тодоров разказа за срещата си с Гешев на 14 май, след връщането на главния прокурор от САЩ. По думите му той бил разсеян и скачал от тема в тема. „На 14 май всъщност г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената и това е вследствие на нещата, които му се случиха в предните две седмици“, каза той.

Сарафов хвърли повече светлина за състоянието на Гешев на самия 15 май, малко преди да даде пресконференция. По думите му на 14 май Гешев се е държал добре с него, а на следващия ден отношението му спрямо него е било негативно.

Заместникът на главния прокурор разказа за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата срещу Гешев. „Пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията“, цитира думите на Гешев Сарафов, които той приел като нареждане. Според разказа мъжът стоял около 20 минути и гледал от разстояние около 8 до 10 метра. Сарафов бе категоричен, че въпросният експерт не е имал пряк достъп до веществените доказателства и не е имало как да попречи на следствените действия.

Сарафов коментира още и че не знае какво е взривило взаимоотношенията им с Гешев, използвайки аналогията с взривното вещество, повредило леко колата на главния прокурор. И че на 12 или 13-ти Гешев му е казал, че ще подаде оставка и ще отиде на работа във Върховна административна прокуратура. След това е сменил мнението си.

На въпрос към Борислав Сарафов дали има политически мотиви в искането му да бъде отстранен главния прокурор, шефът на следствие отговори, че не познава политици. И че единствените хора с които контактува са семейството му, колегите и съседите.

Решението за оттегляне на първото искане днес беше обявено от един от неговите вносители Огнян Дамянов. Въпросното искане стъпваше на твърдения на ръководителя на Националното следствие Борислав Сарафов. То беше във връзка с нарушение на служебните задължения на държавния обвинител по повод устните му разпореждания за допускане на израелския експерт по боеприпасите на местопрестъплението след взрива на 1 май край Ярема.

Предложението беше внесено във ВСС на 12 май от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова.

Искането за оттегляне тази сутрин видимо изненада всички в залата, включително и самия главен прокурор. Гешев дори зае позицията, че предложението за свалянето му не може да се оттегли.

Атанаска Дишева поиска шестимата членове на Прокурорската колегия да посочат конкретните си мотиви за оттеглянето и посочи, че трябва да се направи "справка в учебниците" от какъв тип е процедурата по отстраняване. Председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова също беше сред членовете, които настояха шестимата да обяснят мотивите си.

Първоначално Дамянов каза, че той и колегите му ще обявят мотивите си едва след края на дебата и обвини за хаотичната ситуация парламента, който не бил изработил конкретни правила в подобни случаи. Впоследствие те изложиха част от мотивите си.

Мутафова обясни оттеглянето с констатация на Софийската градска прокуратура (СГП), в което се казва, че липсва основание за освобождаването на Гешев заради случая с израелския експерт. Прокуратурата твърди, че няма значение кой е наредил експертът да бъде на мястото на взрива, след като въпросният е оглеждал дейстивята само отдалеч. По думите на Мутафова, именно това е причината тя и колегите ѝ да оттеглят първото предложение.

Огнян Дамянов застана зад думите ѝ и обвърза решението с това, че въпросните шестима членове са били викани за обяснения във Върховна касационна прокуратура (ВКП), след като са внесли искането.

"Поддържам предложението си, за да не остане никакво съмнение, че то е политическо мотивирано. Предпочитам да не се гледа, отколкото върху него да има каквото и да е съмнение. Не ми е било въздействано, но предпочитам да бъде така. А самото усещане го създаде г-н Гешев. В момента върху предложилите (искането) се оказва натиск и това е очевидно, но мълчим. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо", заяви той.

Правосъдният министър Атанас Славов отговори, че ако в действителност е осъществен натистк, това трябва да бъде обсъдено отделно на следващо заседание на ВСС.

Гешев побърза да опровергае това, като изтъкна, че срещу него също имало "десетки и стотици проверки" през годините.

"Щом срещу главния прокурор може да има десетки и стотици проверки през годините от всякакви органи, включително и по тази проверка, цитирана от Дамянов... по тази логика и аз трябва да възприема това, което твърди г-н Дамянов", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024