Радев: Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, a не нещо друго, вземат решения Снимка: © Screenshot

Докато в София тече заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, българският президент Румен Радев отново заговори - този път от Швейцария, за опасност от ескалация на войната, която Русия води в Украйна. Той повтори предупреждението си, че дотам ще се стигне при изпращане на войски на алианса в Украйна.

Радев дори настоя:

"Призовавам всички народни представители и политици, които вземат решение за ескалация на напрежение, да преминат поне един месец на интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България". Думите му дойдоха след срещата му с швейцарския президент.

Призивът дойде, въпреки че малко преди това след разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София служебният премиер Димитър Главчев обясни, че "никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна". Тази реакция от Главчев дойде, след като Радев беше споделил тезата си и по време на посещението си в Унгария.

Радев заговори за "припрени реакции" на български политици, "които през живота си са стискали само детско пистолетче", че България няма да изпраща свои войски Украйна.

"Това са много сериозни неща, защото Русия казва, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Защото стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент", каза Радев.

По думите му напрежението са насаждало както от изказванията и действията на политици, така и от медиите.

"Виждам истерични реакции на моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и подкрепата на нашите политици и издават всъщност страх и зависимости у някои хора," обяви още Радев.

В същото време, докато обяви други политици в истеричност, той отрече да търси насаждането на страх с тезите си, че въоръжаването на нападнатата от Русия Украйна няма да доведе до мир, а ще задълбочи конфликта.

"По никакъв начин не искам да плаша никого, но пак призовавам за трезв разум. Ако нещо не е ясно, нашите политици, които вземат решения, могат все пак да се допитат до експерти," каза още той, без да уточни дали има предвид себе си.

Думите на държавния глава идват на фона на приета по-рано декларация на Парламентарната асамблея на НАТО, с която алиансът иска да отпадне ограничението за Украйна да използва предоставено ѝ западно оръжие за поразяване на легитимни цели на територията на агресора Русия.

Отсъствието си от страната в момент, в който в София идва генералният секретар на НАТО, президентът обясни с отдавна планираните посещения в Унгария и Швейцария.

"Надявам се новината да не бъде "Радев избегна срещата със Столтенберг и че с него ще продължим конструктивния си диалог по време на срещата на върха на НАТО юни месец във Вашингтон," каза президентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024
Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024