Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ в петък Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев насрочи връчването на първия мандат на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет за петък следобед - 15 март.

Церемонията е планирана за 17 ч. в последния работен ден на седмицата и дава известна отсрочка след края на консултациите в президентството.

ГЕРБ ще имат 7-дневен срок, в който предложеният от тях кандидат за премиер (Мария Габриел) трябва да представи състав на Министерски съвет.

Ако това не се случи в определеното време - т.е. до 22 март, президентът ще трябва да връчи втория мандат на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Засега ръководството на ГЕРБ дава заявки, че държи да направи ротацията на кабинета Денков-Габриел със собствен мандат - а не с този на ПП-ДБ, както беше между 2023-2024 г.

Ако и вторият мандат бъде върнат неизпълнен, Радев има право да избере друга парламентарна група, която да опита да състави кабинет, независимо от нейната численост.

При трети неуспех може да се стигне до назначаване на служебен премиер и нови избори. В тази хипотеза за първи път президентът ще бъде ограничен да избира измежду няколко конституционно-определени лица за служебен министър-председател. Това са:

  • председателят на Народното събрание Росен Желязков,
  • управителят или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев или някой от заместниците му (Андрей Гюров, Петър Чобанов, Радослав Миленков)
  • председателят или заместник-председател на Сметната палата - Димитър Главчев или някой от заместниците му (Горица Грънчарова-Кожарева или Тошко Тодоров)
  • и омбудсмана или негов заместник - Диана Ковачева съвсем скоро ще се оттегли от поста, а неин заместник е Елена Чернева-Маркова.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024