Руска ракета уби поне 16 души, сред тях и дете, на пазар в град в Донецка област

Поне 16 души са убити, а десетки други ранени, след като руската армия удари с ракети пазар в украинския град Константиновка в източната част на Донецка област, съобщиха властите в Киев. Сред убитите цивилни има и дете.

Това е едно от най-смъртоносните нападения на руснаците на украинска територия за последните месеци. Константиновка се намира в близост до фронтовата линия край Бахмут.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал съобщи за ракетната атака. Омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец каза в Telegram, че броят на ранените е нараснал до 28.

„Всички служби работят. Пожарът е локализиран. Помагаме на пострадалите“, каза Шмиал. И добави: „Руските войски са терористи, ще има справедливо възмездие за всичко“, каза той.

Ракетата, която е поразила цивилни цели в града, е С-300. Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи от мястото на взризовете, показват силен пожар и гъст черен дим, както и част от пораженията.

Украинският президент Володимир Зеленски определи атаката като „пълна нехуманност“, като каза, че броят на убитите и ранените може да нарасне. „Това руско зло трябва да бъде победено възможно най-скоро“, добави той.

Поредната жестока руска атака идва в деня, в който на посещение в Киев е държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, за да засвидетелства продължаващата подкрепа за нападнатата от Москва страна.

Украйна от днес официално има и нов военен министър. Това е Рустем Умеров, кримски татарин по произход. Парламентът одобри назначението, след като Зеленски по-рано през седмицата отстрани от поста Алексей Резников. Той водеше украинското министерство на отбраната отпреди началото на войната, която Русия започна.

Умеров беше бивш председател на Фонда за държавна собственост, натоварен с привличането на инвестиции в Украйна. Рокадата идва в момент, в който украинските сили отчитат известни успехи в започналата през лятото контраофанзива за освобождение на окупираните от Русия територии. Контранастъплението изглежа по-бавно от очакваното, като една от причините е, че в първата линия на руската отбрана е трудна да преосоляване заради зарожени хиляди мини. Но украинските официални лица са предпазливо оптимистични, че следващите отбранителни линии може да са по-лесни за пробиване от първите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024