Ryanair отчете спад в продажбите, след като Booking и други платформи спряха да предлагат полетите ѝ Снимка: © Getty Images

Нискотарифната авиокомпания Ryanair съобщи, че броят на билетите, които е успяла да продаде, е намалял. Това се случва, след като редица големи уебсайтове за онлайн резервации спряха да предлагат услугите на превозвача, съобщава британският вестник "Гардиън".

В началото на декември някои от големите платформи за онлайн туристически агенции, включително Booking.com, Kiwi и Kayak - "внезапно са премахнали полетите на Ryanair от продажба на своите уебсайтове", посочват от компанията.

От там твърдят, че тези сайтове представляват само "малка част" от резервациите на Ryanair, но все пак внезапното премахване на офертите ще увеличи процента на празните места в полетите с "1 % или 2 %" през декември и януари.

В отговор на действията на платформите Ryaniar твърди, че е пуснала повече тарифи на по-ниски цени за потребителите си директно чрез собствения си уебсайт. През декември авиокомпанията е обявила продажба с 10% отстъпка на повече от 400 хил. тарифи за пътуване между януари и края на март.

Най-голямата авиокомпания в Европа смята, че премахването на нейните полети от редица уебсайтове за туристически пътувания няма да се отрази съществено на финансовите ѝ прогнози за броя на пътниците или печалбата за цялата година.

Ryanair твърди, че не знае каква е причината офертите ѝ за полети да бъдат премахнати от тези платформи, но допуска, че това може да е свързано с натиск от страна на националните агенции за защита на потребителите, както и неотдавнашно решение на ирландския върховен съд. То налага забрана върху използването на определени технологии за скрейпване (незаконно извличане на съдържание) от уебсайта на авиокомпанията.

Последното развитие обаче идва на фона на дългогодишен спор между Ryanair и сайтовете за онлайн резервации, като авиокомпанията започна съдебни действия в САЩ срещу собственика на Booking.com и неговите дъщерни дружества, включително Kayak, Agoda и Priceline.

Превозвачът публикува последните си актуални данни, според които броят на пътниците е нараснал с 9% на годишна база през декември, но т.нар. коефициентът на натоварване (процентът от наличните места, които могат да бъдат продадени за всеки полет) е спаднал с 1%. В сряда акциите на авиокомпанията паднаха с 4%.

Миналия месец над 900 полета на Ryanair бяха отменени заради войната между Израел и Газа и спирането на полетите до Тел Авив и съседна Йордания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

"Furiosa" дебютира на Кан с 8-минутни овации за Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт

евет години след дебюта на "Mad Max: Fury Road" Джордж Милър получи бурни овации на Кан

08:30 - 16.05.2024
Важно днес

Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Операцията на премиера на Словакия е преминала "добре" и се очаква той да оцелее, заяви вицепремиерът

07:28 - 16.05.2024
Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024