Сарафов излиза "чист" след 5 сигнала, проверявани от Даниела Талева

Най-късно до 11 август ще стане ясно дали и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ще получи обвинение за оказван натиск върху бившия гл. секретар на МВР Живко Коцев. Това става ясно от справка за дейността на специалния прокурор Даниела Талева, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС).

От нея става ясно, че за година до специалния прокурор, който има функциите да разследва главния прокурор, са били подадени общо 18 сигнала. По пет от тях Талева е постановила отказ от разследване, а част от тях са били препратени към други органи по компетентност.

Към момента висящите преписки са 7. По една от тях е образувано досъдебно производство, което трябва да приключи най-късно до края на юни. В справката обаче не се посочва кое е делото, но най-вероятно става дума за разследването по отделени материали, свързани с Борислав Сарафов по т.нар. афера "Осемте джуджета".

До края на месеца се очаква да приключат и още пет нерешени преписки.

Най-дълъг е срокът за произнасяне по сигнала на бившия премиер Николай Денков, според който, главният секретар на МВР Живко Коцев е бил принуждаван подаде оставка от четирима души едновременно. Това са и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, нейният заместник Христо Кръстев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Според вече бившия премиер, Коцев е бил заплашен, че ако не напусне поста си в министерството, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража.

В мотивите на Върховния касационен съд, които праща материалите на Талева, се казва, че в писмото на акад. Денков са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател, които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Решението дали са налице достатъчно основания, за да се повдигне обвинение срещу и.д. главен прокурор Сарафов трябва да стане ясно до 11 август.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков Ако Коцев е извършил престъпление - да го разследват, ако му е оказван натиск - това е престъпление, смята Кирил Петков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024