Денков ще сезира прокуратурата за натиска върху Живко Коцев, смята че е в ход акция „3 в 1“ Снимка: © Screenshot

статията е обновена в 17:55ч. на 7 април 2024 г.

Премиерът в оставка Николай Денков ще изпрати сигнал до прокуратурата за оказания натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев, защото според него „може да става въпрос за престъпление“. Това съобщи самият той по БНР.

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", уточни акад. Денков и добави, че върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високо поставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван."

Според Денков Живко Коцев е имал покана за участие в телевизионно предаване по bTV, но от пресцентъра на МВР не са му разрешили.

"Той искаше да излезе пред медии и да представи своята гледна точка, защото няма от какво да се притеснява," заяви Денков.

По-късно водещият на предаването "120 минути" Светослав Иванов също потвърди, че Живко Коцев е трябвало да участва в предаването на 7 април, но въпреки неговото съгласие, от пресцентъра на МВР са отказали. Иванов посочи, че покана преди това е била отправена и към вътрешния министър Калин Стоянов, но той не е потвърдил участие.

Повод за думите на Николай Денков стана сагата около изненадващата оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев. Впоследствие Коцев обяви, че оттегля оставката си, която, по думите му, е била провокирана и подадена "под огромен психологически и морален натиск".

"Капитал" разкри, че на 3 и 4 април и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е имал две срещи с Коцев - една преди да обяви напускането си и една непосредствено след това.

"За какво са били разговорите не е известно, но обстоятелството, че мистериозното подаване на заявление за напускане е "обградено" от общуване с и.ф. главен прокурор изглежда като вид "подбуда" именно към подобно действие", написа медията.

В деня след оставката служебният премиер Димитър Главчев се оправда, че е посочил Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи именно заради оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар Коцев.

Междувременно след акция на ДАНС в Агенция „Митници“ беше арестувана директорката Петя Банкова по подозрение, че е участвала в организирана престъпна група за контрабанда и търговия с влияние. Твърди се, че главният секретар Живко Коцев има взаимоотношения с разследваните, но към момента не са му повдигани обвинения.

Министър-председателят в оставка определи акцията като „3 в 1“, защото според него тя има три цели.

"Първата е да се отвлече вниманието от едни въпроси, които от доста време стоят на дневен ред - има ли организирана престъпна група по отношение на "Турски поток", "Осемте джуджета", Нотариуса, където имаме очевидно действия, които изискват разследване и евентуално наказателно преследване.

Втората причина е да се ударят две ключови лица - главният секретар на МВР и началникът на Дирекция "Митници".

Третото, което се цели, тук нямам особено съмнение, чрез тях да може да се атакуват политически хора като Асен Василев, Бойко Рашков,“ каза Денков.

Министър-председателят в оставка призова разследващите да проверят вътрешния министър Калин Стоянов по същия начин, както разследват Коцев.

Според него има противоречие в това, че и Живко Коцев, и Калин Стоянов познават единия от арестуваните с Петя Банкова, но само главният секретар се поставя в негативна светлина заради това познанство.

Денков изрази и недоумение защо, след като Петя Банкова заема поста директор на Агенция „Митници“ от месец и половина се оказва единственият разследван през последните години по отношение на каналите за контрабанда:

„ Аз не видях никакво доказателство, че тя има някакво отношение, получаване на облаги, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения. ... Дали тя не се е опитвала просто да си свърши работата. ... Интересното е, че тези канали съществуват от години. Къде са доказателствата на ДАНС от предходните години? Много пъти съм казвал, че има "сляпо петно" в службите по отношение на корупцията и контрабандата,“ каза Денков.

По думите му това е скандалът на годината.

„Когато се появи един неудобен човек, който може би спира каналите, защото видяхме, че беше хваната контрабанда, бяха хванати и наркотици, този човек изведнъж се оказва цел на същите тези служби,“ заяви Денков.

Не искаме невинни хора да се оказват жертва на политически борби, подчерта Николай Денков.

Той коментира и че изборът пред Бойко Борисов се отнася до това дали избира европейския път на развитие с Мария Габриел, или избира връщането към мутренските времена с Делян Пеевски. Това, което избра г-н Борисов, е г-н Пеевски, ако е имал избор изобщо," каза още Денков.

Той обясни, че по време на преговорите на ПП-ДБ с ГЕРБ без покана е идвал Делян Пеевски и е говорел повече, отколкото Борисов:

Денков заяви още, че ще се върне в парламента, след като освободи поста министър-председател.

Прокуратурата извършва престъпление с натиска върху Живко Коцев, смята Лена Бориславова

Как изглежда картината на нелегалните цигари в България

Как ДАНС и прокуратурата разчистиха пътя за оставането на Калин Стоянов в МВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024