Прокуратурата извършва престъпление с натиска върху Живко Коцев, смята Лена Бориславова Снимка: © Screenshot/ bTV

Информацията, че прокурори са оказвали натиск върху върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка е скандална. Думите са на Лена Бориславова от „ПП-ДБ“.

По bTV тя коментира, че службите, които са останали нереформирани, сега са били активирани срещу хора, който се опитват да прокарат промените в съдебната система и службите.

На мен ми изглежда сякаш нежеланието за реформи е на живот или смърт,“ каза Бориславова и припомни, че именно когато законът за съдебната власт е пуснат за обществено обсъждане се е стигнало и до предсрочни избори.

„Имаме старото КПКОНПИ, което се опитваме да реформираме, имаме старата ДАНС, която се отказва да реформираме с цената на нови избори, прокуратурата не е реформирана. Точно, когато законът за съдебната власт беше пуснат за обществено обсъждане, се стигна до бутане на сглобката, за да няма реална имплементация на тези закони и много удобно точно в този момент, точно тези служби, чиято реформа се стремяхме да постигнем, биват активирани срещу лица от отбора, който се опитва да прокара тези реформи,“ аргументира се Бориславова.

„Коцев е от 33 години в системата на МВР, той е наясно какво може да му се случи, ако дълбоката държава е срещу него," така тя отговори и на въпроса защо Коцев е подал оставка, вместо да сигнализира за оказвания натиск, както впоследствие направи.

Според Бориславова за снимките, на които е документирана среща между Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев, трябва да се потърси обяснение, но по каналния ред, а не от „дълбоката държава“.

Не е нормално в една европейска държава да се оказва натиск от страна на прокуратурата. Прокуратурата извършва престъпление по този начин,“ коментира Бориславова и допълни, че ако прокурорите имат данни за престъпление – издават акт, привличат го като обвиняем, но „не го изнудват, не му оказват натиск, не му подпъхват готов документ – подай си оставката, защото иначе лошо ти се пише,“ каза Бориславова.

"Капитал" разкри, че на 3 и 4 април и.д. главен прокурор Борислав Сарафов е имал две срещи с Коцев - една преди да обяви напускането си и една непосредствено след това.

"За какво са били разговорите не е известно, но обстоятелството, че мистериозното подаване на заявление за напускане е "обградено" от общуване с и.ф. главен прокурор изглежда като вид "подбуда" именно към подобно действие", отбеляза медията.

Това предположение стана още по-актуално, след като Димитър Главчев се оправда за избора на Калин Стоянов за вътрешен министър, именно с оставката на Коцев.

Бориславова припомни, че „ПП-ДБ“ не приемат предложения състав на служебен кабинет, тъй като още в края на миналата година са свалиха доверието си от вътрешния министър Калин Стоянов.

В този си състав кабинетът е провокация към нас и към всички, които искат работеща съдебна система,“ каза Бориславова.

По думите ѝ,"докато от името на ГЕРБ на тази маса сяда Пеевски, ние не можем да преговаряме с тях“.

Живко  Коцев Живко Коцев оттегли оставката си като главен секретар на МВР (Обновена)

Кирил Петков: Докато Пеевски управлява ГЕРБ, няма да влезем в коалиция с тях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024