Кирил Петков: Докато Пеевски управлява ГЕРБ, няма да влезем в коалиция с тях Снимка: © Screenshot: bTV

Натискът върху главния секретар на МВР да подаде оставка е една от причините, заради които ПП-ДБ няма да участва в коалиция с ГЕРБ след предсрочните избори. Това заяви пред bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Заради този натиск срещу главния секретар, докато Делян Пеевски управлява ГЕРБ, ние няма да влезем в никаква коалиция с тях, независимо от резултатите от изборите," каза Петков.

По думите в последните месеци многобройните срещи с Пеевски, и с Борисов са показали, че "те са едно".

"Законите се случваха, проблемът дойде, когато трябваше да предадат властта и да зад тези закони да се появят реални хора," каза Петков, като уточни, че става дума за реформите в съдебната власт и смяната на ръководствата на регулаторите.

В този момент ГЕРБ са решили, че средно положение няма и това няма да се случи.

"С натиска над Живко Коцев минаха всякаква граница," заяви Петков.

По-рано през деня главният секретар на МВР оттегли подадената от него оставка,а премиерът Николай Денков обясни, че тя била подадена "под натиск както на министъра, така и много високопоставени хора в прокуратурата".

Затова Денков е спрял процедурата по уволненията му, като за това е уводомен и президентът Румен Радев.

Според Петков ако се докаже, че и.д главен прокурор Борислав Сарафов е заплашвал Коцев, това е престъпление, срещу което трябва да се самосезира специалният прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници Даниела Талева.

"Натискът от Калин Стоянов не е толков страшен, ако човекът, който го е заплашил, е главният прокурор," каза той.

По думите му може да се предположи, че служебният кабинет е подреден от ГЕРБ и ДПС, а решението Калин Стоянов да остане начело на МВР е имало за цел "да взриви демократичната общност".

Също пред bTV Toмислав Дончев от ГЕРБ заяви по повод казаното от Кирил Петков, че "щуротии няма да коментира", че е нормално в един кабинет да има разпознаваеми лица и че "няма добри упрлавленци без политическа биография".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024