АКФ: ДАНС, прокуратурата и антикорупционата комисия да обяснят за обиска на главния секретар на МВР Снимка: © АКФ

Претърсванията в кабинета и дома на главния секретар на МВР показват, че разследването срещу него се води непрозрачно и институциите дължат отговори какви са причините за такъв начин на събиране на доказателства.

Призивът е на юриста Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ), според когото претърсването на служебни и лични помещения, ползвани от заемащия най-високата професионална длъжност в Министерството на вътрешните работи, е твърде сериозен казус, за да останат неязеснени мотивите, с които е направено.

Ден след като обяви, че подава оставка, Коцев я оттегли с мотива, че това не е било "негово лично решение."

Според премиера в оставка Николай Денков натискът е дошъл от вътрешния министър и от хора на много високо ниво в прокуратурата.

Самият Коцев обясни, че на 3 април е бил поканен, за да съдейства на образувано наказателно производство, като се е явил в Комисията за противодействие на корупцията и в прокуратурата.

Потвърди, че са били претърсени кабинетът и домът му, а в четвъртък, когато не е имало връзка с него, също е оказвал съдействие на разследващите и след това е изпълнявал служебните си задължения.

"Независимо дали е формално привлечен като обвиняем (а той явно не е), извършването на такива действия по разследването срещу него само по себе си означава, че съответните държавни органи го подозират в извършването на престъпление," пише Янкулов.

Той допълва, че заради следствена тайна не е известно нито каква първоначална информация стои зад акцията, нито в какво е заподозрян Коцев, какво е открито при претърсванията и дали сa се потвърдили първоначалните подозрения, заради които са извършени обиските.

"Удобната завеса, зад която може да се прави буквално всичко, и която може да бъде изцяло вдигната или плътно спусната само по волята на водещия разследването прокурор," казва още Янкулов.

Според него обаче не може да съществува положение, при което срещу главния секретар на МВР да се извършват претърсвания, успоредно с това той да си подаде оставката, на следващия ден да я оттегли с обяснението, че я е подал под натиск, и това да не доведе до пълна прозрачност относно действията по разследване срещу него.

"ДАНС, КПК и ПРБ не могат да мълчат за тези обстоятелства," призовава Янкулов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024