След САЩ и Германия позволи на Украйна да ползва нейно оръжие в Русия

Часове след решението на САЩ да вдигне, макар и при определени условия, забраната Украйна да използва западни оръжия по цели в Русия, своята досегашна позиция промени и Германия.

Според германското правителство Украйна трябва да получи повече свобода да се защитава от атаки, идващи от вътрешността на Русия, и около подобно решение трябва да се обединят всички, които подкрепят Киев.

"В последните няколко седмици Русия подготви, координира и извърши атаки от позиции в района на Харков, съвсем близо до границата между двете държави," заяви говорителят на кабинета в Берлин Щефан Хебещрайт.

Той уточни, че "Украйна може да използва предоставените от нас оръжия с цел самозащита, като спазва задълженията си според международното право."

Както Вашингтон, така и Берлин обаче казват, че ударите по руски цели ще са позволени в района на Харков, който от месеци е под тежък обстрел, но не и по-навътре на територията на Русия.

Доскоро западните държави, изпратили свои оръжия, настояваха те да на се използват за удари по цели на територията на Русия заради опасни, че може да се се стигне до ескалация.

Отговорът на Киев обаче е, че Москва напредва твърде бързо и трябва да бъде намерен начин да се противодейства на тази офанзива.

За това призова пред вестник "Guardian" украинският президент Володимир Зеленски.

В момента Зеленски е в Стокхолм за срещи с лидерите на Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

По-рано тази седмица Швеция обяви, че отпуска 13,3 млрд. крони (1,36 млрд. евро) като част от 16-ия военен пакет в помощ на Украйна.

"Каузата на Украйна е наша кауза. Струва си да се бориш отново и отново, ако се бориш не само за своята свобода, но и за нашата сигурност," заяви шведският министър-председател Улф Крищерсон.

Също днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли заплахата на Москва, че употребата на западни оръжия ще доведе до по-сериозно напрежение.

"Това е част от усилията на Путин и на Москва да не позволят на съюзниците от НАТО да окажат подкрепа на Украйна в правото ѝ на самозащита. Украйна има това право, а ние имаме право да ѝ помогнем," каза той при пристигането си на срещата на външните министри от Алианса в Прага.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Везенков сменя отбора си, но остава в НБА

Българският баскетболист ще играе в нов отбор от следващия сезон

09:03 - 29.06.2024
Живот

Надя Кожухарова: Не може да се очаква от жертвата на домашно насилие да се спаси сама

Дмашното насилие трябва да бъде криминализирано, а реакцията на институциите да е адекватна

08:56 - 29.06.2024
Технологии

Дълбоко гмуркане с Galaxy AI

Все още има неща за Galaxy S24 Ultra, които не знаетe

08:48 - 29.06.2024