Зеленски: Трябва да отговорим със сила на Русия, защото тя не разбира от друго Снимка: © Getty Images

Забавянето на решението на Джо Байдън да отмени рестрикциите за използване на американско оръжие срещу цели на руска територия е позволило на войските на Москва не само да се надсмиват над Украйна, че не може да им отвърне, но и да продължават с унищожителните си действия.

Думите са на украинския президент Володимир Зеленски в интервю за вестник "Guardian", публикувано часове след като стана ясно, че САЩ все пак са съгласни с тяхно оръжие да се обстрелва вътрешността на Русия, но само в района на граничния северен район около Харков, който през последните седмици е мишена на сериозни атаки, а руската армия отвори нов фронт в региона.

Въпреки че САЩ промениха решението си, макар и с условие, Зеленски продължава да настоява за "мощни" далекобойни оръжия, с които украинската армия да може да нанася удари във вътрешността на Русия.

"САЩ трябва да ни имат повече доверие," отговаря той на опасенията, че пълно отпадане на забраната да се атакуват руски цели може да доведе до ескалация на войната.

"Повярвайте ни, ние трябва да им отговорим и то със сила, защото те разбират само от сила. Не сме нито първата, нито последната им мишена. Смятам, че няма абсолютно никаква логика да имаме (западни) оръжия и да виждаме убийците и терористите, които ни унищожават от руска страна," казва украинските президент.

Той сравнява битката с игра на криеница, при която украинските войски могат да видят врага, но не могат да се изправят срещу него и това предизвиква само насмешка у противника.

Освен че не могат да атакуват вътрешността на Русия, според Зеленски украинските сили все още не разполагат с достатъчни като количество оръжия за частите на североизток, тъй като новите доставки от САЩ все още не са пристигнали.

И допълва, че Украйна има нужда и от далекобойни оръжия като произвежданите във Великобритания Storm Shadow.

По думите на Зеленски въпреки обещанията засега Великобритания не е дала "100% разрешение" такива оръжия да бъдат използвани и това едва ли ще се промени дори след промяната в позицията на САЩ.

"Истината е, че Великобритания изчаква САЩ. Два пъти повдигнахме този въпрос и не получихме потвърждение от външния министър Дейвид Камерън", казва още той.

Според него финалното решение ще зависи от "консенсус", в който водеща ще е позицията на САЩ.

Засега десет държави са дали сигнал, че са готови ограниченията за използването на западни оръжия във вътрешността на Русия да отпаднат.

За евентуалното им отпадане се обявиха френският президент Еманюел Макрон, както и генерланият секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Декларация по въпроса гласува и Парламентарната асамблея на НАТО. Засега обаче забраната остава в сила.

"Никой не обвинява никого. Ние сме тук, бием се, във война сме, която продължава, не започва сега. Всеки ден трябва да търсим изход от ситуацията," признава Зеленски.

Той казва, че разбира, че различните държави имат различни приоритети, но за Украйна "времето е живот."

Говори и за емоционалната и личната страна на войната:

"Не знаеш какво е война, докато не стигне до дома ти, до улицата, до приятелите ти, до твой съученик или до някого, когото си обичал. Дотогава си мислиш, че войната е някъде далеч."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинета "Желязков"

Според Кирил Петков това е правителство, "за което мечтае Пеевски"

11:14 - 01.07.2024
Европейски дневници

Номерът на Мета да заобиколи “политиките на съгласие” не мина. Грози ги глоба от ЕК

Собственикът на Facebook рискува тежки санкции от ЕК - до 10% от световния си оборот

09:38 - 01.07.2024
Текстове от партньори

Ново изследване подчертава потенциала за намален риск на никотиновите паучове

В сравнение с традиционните тютюневи изделияя

09:22 - 01.07.2024