САЩ позволиха на Украйна да нанася удари по руски цели, но с условие Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да използва предоставените ѝ американски оръжия за удари по руски цели, но само в района на Харков.

Досега Байдън отказваше Киев да използва оръжия от САЩ във вътрешността на Русия, но според източници, цитирани от BBC Украйна вече ще може да "отвръща на удари, извършени или предстоящи да бъдат извършени от руските сили" в близост до тежко обстрелвания град.

В същото време от Държавния департамент са уточнили, че американската забрана за използване на ракети ATACMS и други далекобойни средства по територията на Русия остава в сила.

Промяната в решението на САЩ идва на фона на изненадваща руска офанзива в района през последните седмици и напредването на руските войски в района на Харков.

Докато Украйна чака още западни оръжия да пристигнат на фронта, руските войски успяха да навлязат навътре в територията около границата и да нанесат поредица от разрушителни удари.

Тази нощ при удар на 5-етажен блок в града са били убити трима, а други 16 - ранени, сред тях две деца на 12 години. Миналата седмица най-малко 12 души загинаха и десетки бяха ранени при нападение над супермаркет в Харков.

Според властите в Украйна руските сили целенасочено атакуват само гражданска инфраструктура. Освен това умишлено извършват втори удар върху вече нападнати места, когато там пристигнат парамедици и спасителни екипи.

За отпадане на ограниченията за използването на западни оръжия само на територията на Украйна преди САЩ намекна и Великобритания.

Няколко европейски държави също вече призоваха рестрикциите да отпаднат въпреки опасенията, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Според френския президент Еманюел Макрон и генерания секретар на НАТО западните държави не трябва да се противопоставят, ако се наложи Украйна да нанесе удар във вътрешността на Русия, за да се защити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Нора, за която няма невъзможни неща

От юрист без спортен бекграунд до вдъхновяващ бегач с мечта за Ню Йорк

11:16 - 03.07.2024
Важно днес

ДПС изключи Рамадан Аталай от групата си

Той вече е вторият независим депутат от Движението

09:41 - 03.07.2024