Тагарев призова НС да побърза с договора за новите "Страйкъри" - Борисов и Пеевски се оказаха "възмутени"

Странно напрежение избухна между ГЕРБ и ДПС и министъра на отбраната Тодор Тагарев по тема, която всъщност не представлява спор за мнозинството - купуването на 198 нови бронирани машини "Страйкър".

Стратегическият проект се оценява на 1,376 млрд. долара и вече е одобрен от две комисии в Народното събрание - по отбраната и по бюджет и финанси.

Пред bTV Тагарев призова депутатите да го одобрят официално в пленарна зала още сега и да прекъснат предизборната си ваканция, като даде за пример предстоящото извънредно заседание за вота на недоверие.

Апелът му към НС обаче срещна синхронно недоволство от страна на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

"В момента всичко, което се е случило в отбраната, се е случвало в парламента с нашите подписи. За "Страйкърите" имаме много ясен график - декември месец да привършим процедурата. Да прави такива изказвания - не му прави чест", каза председателят на ГЕРБ пред журналисти, който се обяви за "възмутен" от думите на Тагарев.

Христо Гаджев от ГЕРБ дори заподозря, че Тагарев искал "да се снима с подписването" по време на предстоящо посещение в САЩ след 2 седмици.

Делян Пеевски директно поиска оставката на министъра на отбраната, защото си позволил да "изисква" нещо от Народното събрание.

"Може да внесе, комисиите да го разгледат - това е законовият ред. Не може да иска нищо", каза депутатът от ДПС - но проектът за решение вече е минал и през двете разпределени комисии, така че е въпрос на депутатския график кога ще бъде внесен в пленарна зала.

Тагарев обясни, че подписването, ратифицирането и първото плащане по проекта би трябвало да се направят още до края на 2023 г., а всяка от тези стъпки изисква технологично време.

Така първите доставки от бронираните машини би трябвало да пристигнат в България във втората половина на 2025 г., а последните - в първата половина на 2028. Най-интензивни ще са доставките през 2026-2027, когато ще пристигат по 10 машини на месец.

"На практика всички партии твърдят, че са загрижени за способностите на българската армия и за превъоръжаването. Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите в пленарна зала, има риск да не успеем с процедурите", каза Тагарев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024