"Кажете това на Путин": Зеленски обяви, че украинската контраофанзива е започнала Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че дългоочакваната контраофанзива на страната му срещу Русия е започнала.

"Провеждат се контранастъпателни и отбранителни действия", заяви той в събота без да дава повече подробности за операцията.

Само ден по-рано руският лидер Владимир Путин изрази мнение, че дългоочакваната контраофанзива на Украйна е започнала. Той отправи това твърдение във видеоинтервю, публикувано в Telegram.

Зеленски определи думите на Путин като "интересни" и заяви: "Важно е Русия винаги да усеща това: че не им остава много време".Той посочи, че украинските военни командири са положително настроени и добави: "Кажете това на Путин".

Новината идва малко, след като стана ясно, че украинските сили са постигнали нов напредък по част от фронтовата линия край Бахмут и са напреднали с до 1400 метра в някои участъци в близост до източния град.

Постижението е поредно за Киев, откакто частната наемническа групировка "Вагнер" изтегли войниците си от района в началото на месеца.

"Опитваме се ... да нанасяме удари по врага, извършваме контраатаки. Успяхме да напреднем с до 1400 метра на различни участъци от фронта", заяви говорителят на източното военно командване.

Официалният им представител Серхий Черевати заяви, че самите руски сили се опитват да контраатакуват, но без успех. По думите му украинските сили са нанесли тежки поражения на руските войници и са унищожили военна техника в района.

През последната седмица и Москва, и Киев съобщават за тежки боеве в Украйна. По информация на британското министерство на отбрната, украинската армия успява да проникне през първите линии на руската отбрана в някои райони на страната, но напредък на Киев засега е бавен.

Междувременно руските въздушни атаки срещу цивилни продължават. Рано в събота Русия изстреля ракети и дронове по цели в Украйна. В резултат на атаките са убити трима цивилни в Одеса. При нападенията е загинал и 29-годишен младеж в североизточната Харковска област.

Военновъздушните сили съобщават, че в атаките са участвали 8 ракети, изстрелвани от земята, и 35 дрона. Подразделенията за противовъздушна отбрана са успели да свалят 20 от тях, както и две крилати ракети.

"В резултат на въздушната атака отломки от един от безпилотните самолети паднаха върху жилище на висок етаж, което предизвика пожар", заяви говорителката на южното военно командване Наталия Хуменюк за атаката в Одеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024