Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

Хиляди израелци протестираха в събота с искане министър-председателят Бенямин Нетаняху да приеме споразумението за прекратяване на огъня с обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас".

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

На 7 октомври "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор правителството на Нетаняху започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистската групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.

"Днес съм тук, за да подкрепя споразумението. Трябва да ги върнем обратно. Трябва да върнем всички заложници - живите и мъртвите. Трябва да ги върнем. Трябва да сменим това правителство. Това трябва да приключи", казва Натали Елдор, една от демонстрантките, цитирана от агенция "Ройтерс".

Израелското правителство очаква отговор от "Хамас" за последното предложение за преговори. По информация на изданието "Wall Street Journal", което цитира египетски служители, запознати с въпроса, документът включва два етапа:

  • Първи етап - освобождаване на поне 20 заложници в рамките на три седмици в замяна на близо хиляда палестински затворници;
  • Втори етап - 10-седмично прекратяване на огъня, при което "Хамас" и Израел ще се споразумеят за освобождаване на по-голям брой заложници и по-дълга пауза в сраженията, която може да продължи до една година.

В същото време обаче премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да проведе сухопътна операция в Рафах, независимо от резултата от сделката. Израел твърди, че бойците на "Хамас" са избягали в южната част на ивицата.

"Ще влезем в Рафах и ще ликвидираме батальоните на Хамас там със или без сделка", заяви Нетаняху преди дни.


Снимка от войната в Газа "Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

Протест в Колумбийския университет в САЩ Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024