Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел Снимка: © Getty Images

Полиция влезе в офисите на израелското поделение на "Ал Джазира" в Тел Авив следобяд и затвори телевизията. От катарската новинарска мрежа нарекоха нахлуването "криминален акт".

По-рано в неделя кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху обяви, че е взел решение да спре дейността на "Ал Джазира" на територията на Израел, докато трае войната в Газа.

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност, предаде агенция "Ройтерс".

"Каналът за подстрекателство "Ал Джазира" ще бъде закрит в Израел", написа Нетаняху в социалните мрежи след единодушното гласуване на правителството.

Министърът на комуникациите на страната е подписал заповед за "незабавни действия".

Мярката включва затваряне на офисите на "Ал Джазира" в Израел, конфискуване на излъчващото оборудване, изключване на канала от кабелни и сателитни компании и блокиране на уебсайтовете му.

Мрежата се финансира от катарското правителство и остро критикува военната операция на Израел в Газа.

Миналия месец парламентът на Израел ратифицира закон, който позволява временно закриване на чуждестранни радио- и телевизионни оператори в страната, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност.

Законът позволява на Нетаняху и неговия кабинет по сигурността да затворят офисите на мрежата в Израел за 45 дни - период, който може да бъде подновяван.


Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024