Възходът и падението на империята Баркли: Как Daily Telegraph остана без собственик заради дългове и скандали Снимка: © Getty Images

Една от най-важните медийни групи на Великобритания с огромно влияние в Консервативната партия - Telegraph Media Group - се оказа за продан, след като банката "Лойдс" пое контрол върху нея поради неплатежоспособност на досегашните ѝ собственици, семейството милиардери Баркли.

Банката поиска предсрочно кредитите си, след като бракоразводно дело през 2022 г. разкри, че двамата близнаци Фредерик и Дейвид Баркли са създали "изключително сложна" мрежа от офшорни тръстове, за да укрият данъци при прехвърлянето на имуществото си върху наследниците си.

Семейството дължи 1 млрд. паунда заеми към "Лойдс", които опитваше да предоговаря в продължение на години. През последните седмици банката ги принуждава да предложат план за съкращаване на кредитите, което така и не се случва.

Техните насрещни условия за отписване на част от дълга са отхвърлени от кредитора, според Bloomberg, а преди дни издателят на Telegraph Media Group (базирана на Бермудите компания) e поставена под външно управление.

Сега банката възнамерява да продаде групата, в която влизат вестниците Daily Telegraph, Sunday Telegraph, и политическото списание Spectator, а няколко потенциални купувачи от конкурентни медийни групи и други кандидати имат интерес към ключовата медийна сделка.

Според Guardian - сред тях има и инвеститори от Саудитска Арабия и други страни от Близкия Изток, които биха се възползвали от възможността да си "купят" влияние във Великобритания.

Telegraph стават собственост на братята Баркли през 2004 г., като и преди, и след това са сред най-влиятелните медии в страната. Изданията им са твърди поддръжници на Brexit и на Консервативната партия.

Скандалът с дълговете е един от редките случаи, в които вътрешните проблеми във фамилията Баркли се появяват на първите страници на медиите във Великобритания.

Родени през 1934 г., Фредерик и Дейвид са сред най-потайните милиардери в страната, въпреки че още преди да влязат в медийната индустрия, контролират ключови активи - като хотел "Риц", например.

Двамата израстват в семейство с пет деца, губят баща си, когато са на 13-годишна възраст и се принуждават да започнат да работят още преди да са завършили училище. През 50-те години започват да се занимават със строителство и недвижими имоти, когато търсенето на нови жилища е огромно.

В края на 60-те години двамата купуват големи запуснати сгради в Лондон, строят хотели в тях и ги продават скъпо, като се възползват от бума в цените на имотите, както и от достъпа до кредити от разрастващия се сектор на финансовите услуги.

Най-големите им сделки след 80-те години - включително купуването на Telegraph - става с пари на заем от малка група кредитори. Сред тях е HBOS, шотландска банка, която рухва по време на финансовата криза през 2008 г. и е придобита от "Лойдс".

Така институцията се натоварва и с мащабните дългове на семейство Баркли, които стават все по-трудни за покриване заради търговските проблеми в империята им и личните им разногласия.

През 90-те години Фредерик Баркли се отказва от половината от дяловете си в бизнеса, който той изгражда заедно със своя брат-близнак Дейвид в полза на племенниците си. По-късно той определя това като най-голямата грешка на живота си.

В последните години Фредерик и дъщеря му съдят трите деца на Дейвид, с обвинения, че са монтирали подслушвателни устройства в семеен апартамент в "Риц".

През януари 2021 г. Дейвид умира, а няколко месеца по-късно Фредерик Баркли е принуден да плати 100 млн. паунда, за да сложи край на тежко бракоразводно дело - до момента 88-годишният бизнесмен не е платил нищо, включително и 245 000 паунда за правни разноски, за което го запалшва затвор.

Причината, поради която милиардерът не може да покрие разходите по развода си, става публично достояние през 2022.

Той заявява пред съда, че е предал контрола върху империята си на децата на брат си, а те са "спрели кранчето", откакто бизнесът изпада в криза през 2019 г.

Това е времето, в което Баркли започват да търсят купувачи за някои от най-ценните им бизнеси.

През 2020 г. "Риц" е продаден на катарски инвестиционен фонд за 800 милиона паунда. Още по това време заемът им към "Лойдс" вече се води необслужван, като част от парите от сделката веднага са взети от банката.

Съдията по делото за развода посочва, че през 2014 г. двамата братя решават да разделят това, което имат, за да осигурят наследството на следващото поколение, и с намерението да избегнат данъчни задължения", което води до "мрежа от изключително сложни задгранични тръстови договорености".

Десет години по-рано близнаците купуват Telegraph Media Group за 665 млн. паунда, във време, в което пазарът на печатни издания е в пика си. Оттогава тиражите на вестниците се сриват в цялата индустрия. Групата остава на печалба само на цената на съкращения на разходи и персонал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024