Вратата от филма "Титаник", която не спаси Джак, се продаде на търг за $718 хил. Снимка: © Titanic (1997)

Емблематична дървена дъска, останала в историята на киното, беше продадена за близо един милион долара. Става дума за вратата от филма "Титаник" от 1997 г., около която години наред се водят дискусии.

Тя беше продадена на цена от 718 750 щатски долара по време на събитие, наречено "Съкровища от планетата Холивуд" на аукционната къща Heritage Auctions. Реквизитът от "Титаник" беше предметът, който генерира най-голяма сума на търга, като изпревари други пособия, включитлено камшика на Индиана Джоунс и брадвата от хоръра "Сиянието" (The Shinning).

Макар че обикновено се говори, че това е врата, структурата всъщност се оказва само част от рамката на такава.

Още от излизането на филма през 1997 г. се водят спорове дали тя е можела да спаси и двамата главни герои в историята, изиграни от Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет. В историята именно благодарение на вратата героинята на Уинслет - Роуз се спасява от ледените води. Но запалените киномани смятат, че съоръжението е било достатъчно голямо, за да побере и двамата персонажи.

През 2022 г. режисьорът Джеймс Камерън се опита да потуши спекулациите, че смъртта на Джак е била ненужна, като провежда "научно изследване, което да сложи край на цялото това нещо и да забие кол в сърцето му веднъж завинаги".

"След това направихме задълбочен съдебен анализ с експерт по хипотермия, който възпроизведе сала от филма... Взехме двама каскадьори, които бяха със същата телесна маса като Кейт и Лео, поставихме сензори по тях, поставихме ги в ледена вода и проверихме дали биха могли да оцелеят чрез различни методи и отговорът беше: няма начин и двамата да оцелеят. Само единият би могъл да оцелее", разказва Камерън в отдавашно интервю.

Режисьорът се шегува с научната обосновка, като казва, че Джак просто е трябвало да умре: "Това е като Ромео и Жулиета. Това е филм за любовта, саможертвата и смъртността. Любовта се измерва със саможертвата."

Сред другите реквизити, които бяха продадени на търга, бяха роклята на Уинслет от финала на "Титаник", която се оцени на 125 хил. долара, както и артикули от "Спайдърмен 3" и "Джурасик парк".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, близо до Берлин, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията в петък.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024