Снимка: © bTV

„Няма нищо смущаващо“ в това, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лв. на общо 8 големи фирми, свързани с известни бизнесмени. „Това не противоречи на Устава“ – твърди бившият икономически министър Лъчезар Борисов и бивш член на Надзорния съвет на ББР в годините, когато заемите са били отпускани.

Според Борисов – това не са „раздадени средства“, а кредити, които се обслужват и ще бъдат върнати. Той заяви, че от гледна точка на броя компании, които ББР подпомага, 99% са микро-, малки и средни предприятия. Що се отнася до кредитния портфейл на банката – 23% от него бил насочен към големи фирми.

Изявлението на Лъчезар Борисов пред bTV идва в деня, в който служебният министър на икономиката Кирил Петков нареди публикуване на имената на 8-те големи фирми, повечето от които получили кредити по над 100 млн. лв. от ББР. Той заяви, че 4 от тях били свързани с Делян Пеевски, а от справки в Търговския регистър се вижда, че останалите се свързват с бизнесмени като Румен Гайтански, Кирил и Георги Домусчиеви и Георги Самуилов.

8-те най-големи кредитополучатели от ББР: Фирми, свързани с Гайтански, Домусчиеви и Георги Самуилов

Според Лъчезар Борисов – „някой може да е подвел министър Петков“, който реши да започне проверка в ББР, за да разбере как тези компании са получили подобни кредити, след като държавата дава чрез банката 1,5 млрд. лв. за малкия и средния бизнес.

„Банката е в идеално състояние. В нея са налични 1,5 млрд. лв. Чух, че се използвали средства на данъкоплатците, но може някой да е подвел министъра. Банката има пълен лиценз, наблюдава всеки един сектор и инвестира“, каза Борисов. Петков обаче не твърди, че банката е в лошо състояние, а търси нередностите в нея.

Според бившия министър на икономиката – банката е проверявана от Банковия надзор на БНБ, минавала е и стрес-тестове по отношение членството ни в ERM II и Банковия съюз. Отделно агенцията Fitch Ratings повишила рейтинга ѝ до този на българската държава.

„ББР като търговска банка работи с всякакъв тип клиенти. Само 23% от кредитния портфейл са за големите фирми“, повтори отново Борисов, който заяви, че не знае кои са имената на 8-те фирми, публикувани от Министерството на икономиката.

Българската банка за развитие (ББР) обяви, че ще окаже пълно съдействие във връзка с проверката на Министерството на икономиката и Агенцията за финансов контрол, обявена от новия служебен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"