10 бивши преподаватели от ЮЗУ поискаха анулиране на незаконните дипломи

Десет бивши преподаватели в Югозападния университет в Благоевград изпратиха отворено писмо до премиера Николай Денков и образователния министър Галин Цоков, в което настояват за анулиране на студентските дипломи на юристи, в които има вписани фалшиви оценки.

Сред авторите на позицията е и историкът Стефан Дечев, който първи сигнализира за тежките злоупотреби в Правно-юридическия факултет на ЮЗУ.

МОН установи десетки нарушения в университета, включително вписване на оценки за изпити без протоколи или с чужди подписи, а не на титулярния преподавател, който би трябвало да е провел изпита. Вместо да се намеси с наказания, министерството предлага студентите да се явят отново за невзетите курсове - и да запазят квалификацията си на юристи.

Само в главните книги на специалност "Право" за студенти, записани между 2015-2018 г., има 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Нардебата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право".

"Дали издадените през периода, обхванат от проверката, дипломи са легитимни и не трябва ли МОН да ги обяви за недействителни? В противен случай се поражда прецедент, след който всеки университет би могъл да нарушава нормативните изисквания за обучението и дипломирането на студенти, без каквито и да е последици за тези, които са допуснали нарушения на закона и на държавните изисквания", се казва в позицията на учените.

Позицията им дойде малко след като и адвокат Даниела Доковска се възмути от пренебрежението, с което държавните институции се отнасят към скандала в ЮЗУ.

Бившите преподаватели от университета твърдят, че фалшивите оценки дори не са единствените нарушения на закона, а злоупотребите се простират и до избора на ректор - проф. Николай Марин, който е бил декан или зам.-декан на юридическия факултет по време на подправянето на главната книга.

"Сред тези нарушения са неправомерно признати изпити, обучение в съкратени срокове и други в регулираната специалност "Право", а сред проверените студенти е посочена и съпругата на проф. Николай Марин – Мария Димитрова Марина, която е завършила "Право" за 3 години", се казва в писмото.

Авторите твърдят, че няма как Марин да не е знаел какво се случва, след като носи отговорност за всички административни дейности в учебния процес.

Въпросният ректор стана известен и като научен ръководител на Иван Гешев (тогава действащ главен прокурор) като докторант в ЮЗУ.

"Законът за висшето образование отдавна е спрял да действа пълноценно на територията на ЮЗУ, където се е възцарило еднолично ректорско управление, подкрепяно от облагодетелствани академични кръгове. В повечето случаи това са преподаватели, навършили 65 или дори 68 г., за които не е проведена предвидената процедура за удължаване на трудовите правоотношения", казват още те.

Академичните кадри над пенсионна възраст могат да работят след 65-годишна възраст само със срочни договори до 3 г.

Това означава, че в ЮЗУ има преподаватели, които са в нарушение на Закона за висшето образование и които всеки момент могат да бъдат отстранени от служба.

Авторите на писмото посочват, че това ги поставя "в зависимост от волята на ректора".

Всички останали са "напълно зависим от нея за своето академично израставане и заемане на административни длъжности", казват още бившите преподаватели, които обръщат внимание, че за последната година ЮЗУ е приключила само 2 професорски конкурса и те са спечелени именно от свързаните с установените от МОН нарушения – Николай Марин и Валентин Китанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024
Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет отпусна 39 млн. лв. за заплати, след като университети обявиха стачка (Обновена)

На 20 май държавните висши училища обявах, че няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024