Снимка: © Unsplash

Десетдневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Великобритания, остава в сила до 31 януари 2021 г. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, обяви правителствената пресслужба.

Изолацията на всички, пристигащи от Обединеното кралство, бе наложена в неделя заради новия щам на коронавируса, който по предварителни данни се разпространява по-бързо от досегашния доминиращ вариант на Covid-19. Първоначално мярката важеше до края на декември, но е удължена с още месец.

Полетите от Великобритания също са спрени и ще бъдат възстановени, когато здравните експерти дадат подробности за новия щам, обявиха още от Министерски съвет.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?

По думите на премиера Борисов, са необходими адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

"Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще освободим. Ние сме направили мярката до 31 януари, за да се предпазим от това, че през ден, през два променяме заповеди“, каза той.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че за новия щам на Covid-19 е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

Министърът на транспорта Росен Желязков подчерта, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават товарни полети, хуманитарни и медицински полети. Той обясни още, че заради затворените от Франция сухопътни граници с Обединеното кралство, български камиони не могат да напуснат Великобритания и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на тези камиони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина