13 държави от ЕС: Не злоупотребявайте с извънредните мерки Снимка: © Getty Images

Германия, Франция, Италия, Испания, Нидерландия и още 8 държави членки от Европейския съюз публикуваха обща позиция, в която предупреждават останалите лидери от ЕС да не злоупотребяват с властта си в извънредното положение.

"В тази безпрецедентна ситуация държавите имат легитимно право да приложат извънредни мерки за защита на своите граждани и за преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко загрижени от риска за нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните човешки права заради въвеждането на някои мерки", се казва в писмото.

В групата на 13-те влизат още Белгия, Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Испания и Швеция. Осем от включените в писмото страни са сред 10-те държави с най-голям нетен принос към бюджета на ЕС.

Позицията беше публикувана дни след като унгарският парламент предостави възможността на премиера Виктор Орбан да управлява безсрочно с декрети и въведе наказание "лишаване от свобода" за лица, които разпространяват предполагаеми неверни или заблуждаващи твърдения.

"Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до това, което е крайно необходимо; те трябва да са пропорционални и временни по своя характер, да бъдат обект на редовен контрол и да уважават споменатите по-горе принципи и задълженията по международното право. Те не бива да ограничават свободата на изразяване или свободата на медиите", посочват лидерите на 13-те държави.

В писмото не се споменават конкретни държави, за които има съмнения за нарушаване на основни принципи на съюза, но се изразява подкрепа за инициативата на ЕК да наблюдава извънредните мерки и прилагането им.

Във вторник - ден след въвеждането на безсрочното извънредно положение в Унгария - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че комисията ще следи за нарушения във всички страни от ЕС.

"От най-голямо значение е извънредните мерки да не стават за сметка на фундаменталните принципи и ценности, които са заложени в договорите за ЕС. Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Уважението към свободата на изразяване и правната предвидимост е ключово условие в тези несигурни времена. По-важно от всякога е журналистите да могат да вършат работата си свободно и коректно, за да могат да се борят с дезинформацията и да гарантират, че гражданите ни имат достъп до ценна информация", посочва още Фон дер Лайен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022