Снимка: © Getty Images

Германия, Франция, Италия, Испания, Нидерландия и още 8 държави членки от Европейския съюз публикуваха обща позиция, в която предупреждават останалите лидери от ЕС да не злоупотребяват с властта си в извънредното положение. 

"В тази безпрецедентна ситуация държавите имат легитимно право да приложат извънредни мерки за защита на своите граждани и за преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко загрижени от риска за нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните човешки права заради въвеждането на някои мерки", се казва в писмото. 

В групата на 13-те влизат още Белгия, Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Испания и Швеция. Осем от включените в писмото страни са сред 10-те държави с най-голям нетен принос към бюджета на ЕС. 

Позицията беше публикувана дни след като унгарският парламент предостави възможността на премиера Виктор Орбан да управлява безсрочно с декрети и въведе наказание "лишаване от свобода" за лица, които разпространяват предполагаеми неверни или заблуждаващи твърдения. 

"Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до това, което е крайно необходимо; те трябва да са пропорционални и временни по своя характер, да бъдат обект на редовен контрол и да уважават споменатите по-горе принципи и задълженията по международното право. Те не бива да ограничават свободата на изразяване или свободата на медиите", посочват лидерите на 13-те държави. 
 
В писмото не се споменават конкретни държави, за които има съмнения за нарушаване на основни принципи на съюза, но се изразява подкрепа за инициативата на ЕК да наблюдава извънредните мерки и прилагането им. 

Във вторник - ден след въвеждането на безсрочното извънредно положение в Унгария - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че комисията ще следи за нарушения във всички страни от ЕС. 

"От най-голямо значение е извънредните мерки да не стават за сметка на фундаменталните принципи и ценности, които са заложени в договорите за ЕС. Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Уважението към свободата на изразяване и правната предвидимост е ключово условие в тези несигурни времена. По-важно от всякога е журналистите да могат да вършат работата си свободно и коректно, за да могат да се борят с дезинформацията и да гарантират, че гражданите ни имат достъп до ценна информация", посочва още Фон дер Лайен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект