Снимка: © Getty Images

Безработицата в САЩ достигна до най-високите нива от Голямата депресия насам, съобщиха CNN и BBC. Нивото ѝ достигна 14,7%, след като през април 20,5 милиона души загубиха работата си заради пандемията Covid-19.

Откакто вирусът започна да се разпространява по света, икономиката на САЩ претърпя невиждано нисък растеж, а продажбите се сринаха. Само преди две месеца безработицата беше 3,5% - най-ниското ниво от 50 години насам.

Цифрите, които Бюрото по труда публикува в петък, показват още, че 3,2 милиона американци са потърсили помощи за безработни през изминалата седмица.

Нарастването на този брой започна преди шест седмици, когато бяха отчетени 3,3 млн. безработни в рамките на 7 дни. Веднага след това се стигна до пик, в който за седмица имаше цели 6,8 млн. души, останали без работа. Оттогава нататък цифрите падат, но не се отчитат по-малко от 3 млн. безработни на седмична база.

От средата на март до настоящия момент 33,3 млн. души са се регистрирали в бюрата по труда – около 10% от американското население и 20% от работната сила в страната.

Тези два месеца донесоха толкова високо ниво на безработица, че тя вече е два пъти по-голяма в сравнение със световната финансова криза. През 2007-2008 работата си загубиха 8,7 млн. американци, пише CNN.

Последният път, в който нивото на безработица е било толкова високо, е през 1933, по време на Голямата депресия. Тогава процентът е достигнал до 24,9%, според статистика на Бюрото по труда.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Това ли е краят на ръкостискането?

Иван Костов: Има проблеми с показателите за Covid-19 в България

Предложение: Улицата на китайското посолство в САЩ да носи името на лекаря, предупредил за коронавируса


В края на март управляващите наложиха строги мерки, за да забавят разпространението на коронавируса. Гражданите трябваше стриктно да спазват препоръките и да не излизат от домовете си, бизнесът затвори, милиони хора загубиха работата си, а други – бяха пуснати в отпуск.

В момента заразените в САЩ с Covid-19 са над 1,2 млн. души, жертвите са повече от 76 хиляди, а над 217 хиляди са се излекували. В петък бяха отчетени още 294 нови случая и 14 жертви.

Безработицата се увеличи най-много в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – 7,7 милиона души се регистрираха в бюрата по труда. Търговията на дребно също пострада, тъй като остави 2,1 милиона граждани без работни места.

Въпреки че цялото напрежение падна върху болниците, медици също загубиха седмичните си възнаграждения, припомня CNN. С преустановяване на извънболничното обслужване и затваряне на кабинетите на много зъболекари, 1,2 милиона работни места бяха съкратени през април.

Дори работещите в магазини за хранителни стоки, които са едни от най-важните обекти по време на пандемията, не бяха подсигурени – 42 000 души от сектора са се регистрирали като безработни.

CNN съобщава, че тези цифри дори не включват служители като тези в компаниите Uber и Lyft. Медията твърди, че съкратените работни места са повече от отчетените.

Бюрото по труда включва в статистиката като „безработни“ тези граждани, които са били уволнени, но активно са търсили нова работа в последвалите четири седмици. Или когато са се водили като „временно освободени“ с очакване да бъдат върнати на същата работа в рамките на шест месеца.

Около 18 милиона души са били отчетени като „безработни или временно освободени“ само за месец април. През март тази цифра е била 1,8 милиона – десет пъти по-малко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България