14,7%: Безработицата в САЩ не е била по-висока от Голямата депресия насам Снимка: © Getty Images

Безработицата в САЩ достигна до най-високите нива от Голямата депресия насам, съобщиха CNN и BBC. Нивото ѝ достигна 14,7%, след като през април 20,5 милиона души загубиха работата си заради пандемията Covid-19.

Откакто вирусът започна да се разпространява по света, икономиката на САЩ претърпя невиждано нисък растеж, а продажбите се сринаха. Само преди две месеца безработицата беше 3,5% - най-ниското ниво от 50 години насам.

Цифрите, които Бюрото по труда публикува в петък, показват още, че 3,2 милиона американци са потърсили помощи за безработни през изминалата седмица.

Нарастването на този брой започна преди шест седмици, когато бяха отчетени 3,3 млн. безработни в рамките на 7 дни. Веднага след това се стигна до пик, в който за седмица имаше цели 6,8 млн. души, останали без работа. Оттогава нататък цифрите падат, но не се отчитат по-малко от 3 млн. безработни на седмична база.

От средата на март до настоящия момент 33,3 млн. души са се регистрирали в бюрата по труда – около 10% от американското население и 20% от работната сила в страната.

Тези два месеца донесоха толкова високо ниво на безработица, че тя вече е два пъти по-голяма в сравнение със световната финансова криза. През 2007-2008 работата си загубиха 8,7 млн. американци, пише CNN.

Последният път, в който нивото на безработица е било толкова високо, е през 1933, по време на Голямата депресия. Тогава процентът е достигнал до 24,9%, според статистика на Бюрото по труда.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Това ли е краят на ръкостискането?

Иван Костов: Има проблеми с показателите за Covid-19 в България

Предложение: Улицата на китайското посолство в САЩ да носи името на лекаря, предупредил за коронавируса


В края на март управляващите наложиха строги мерки, за да забавят разпространението на коронавируса. Гражданите трябваше стриктно да спазват препоръките и да не излизат от домовете си, бизнесът затвори, милиони хора загубиха работата си, а други – бяха пуснати в отпуск.

В момента заразените в САЩ с Covid-19 са над 1,2 млн. души, жертвите са повече от 76 хиляди, а над 217 хиляди са се излекували. В петък бяха отчетени още 294 нови случая и 14 жертви.

Безработицата се увеличи най-много в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – 7,7 милиона души се регистрираха в бюрата по труда. Търговията на дребно също пострада, тъй като остави 2,1 милиона граждани без работни места.

Въпреки че цялото напрежение падна върху болниците, медици също загубиха седмичните си възнаграждения, припомня CNN. С преустановяване на извънболничното обслужване и затваряне на кабинетите на много зъболекари, 1,2 милиона работни места бяха съкратени през април.

Дори работещите в магазини за хранителни стоки, които са едни от най-важните обекти по време на пандемията, не бяха подсигурени – 42 000 души от сектора са се регистрирали като безработни.

CNN съобщава, че тези цифри дори не включват служители като тези в компаниите Uber и Lyft. Медията твърди, че съкратените работни места са повече от отчетените.

Бюрото по труда включва в статистиката като „безработни“ тези граждани, които са били уволнени, но активно са търсили нова работа в последвалите четири седмици. Или когато са се водили като „временно освободени“ с очакване да бъдат върнати на същата работа в рамките на шест месеца.

Около 18 милиона души са били отчетени като „безработни или временно освободени“ само за месец април. През март тази цифра е била 1,8 милиона – десет пъти по-малко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024