14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Проектът за свързване на газовите системи на България и Сърбия ще бъде пуснат в експлоатация цели 14 години след началото на дейностите по него.

Интерконекторът трябва да осигури както диверсификация на доставките на двете държави чрез реверсивна връзка, така и газифициране на районите от двете страни на границата.

Днес премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев направиха последна инспекция на интерконектора, който до няколко дни се очаква да бъде пуснат в пробна експлоатация.

"Благодарение на газопровода България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия - до терминалите за втечнен природен газ в региона и до Южния газов коридор", каза премиерът по време на инспекцията.

В края на миналата седмица инспекция на съоръжението беше направена и от сръбска страна и тогава стана ясно, че изграждането е напълно готово, а очакванията са през тръбата да потече природен газ от различни източници от Азербайджан.

Официалното “завъртане” на кранчето най-вероятно ще бъде съобразено с предизборната кампания, в която Сърбия в момента се намира преди президентския и местния вот на 17 декември.

Официалното откриване на сръбска територия ще е след няколко дни на церемония в Ниш, на която се очаква да присъства и президентът на Азербайджан.

Изграждането на българската част от трасето започна на 1 февруари тази година - то преминава от Нови Искър през Перник и Калотина до Ниш и е с обща дължина е 170 км. Годишният капацитет в реверсивен режим е 1.8 млрд. куб. м. В Сърбия участъкът се строи от февруари миналата година.

По време на инспекцията на газоизмервателната станция "Калотина" премиерът още веднъж заяви, че налагането на такса върху транзита на природен газ от Русия през България няма да изисква нито от Сърбия, нито от Унгария. Става дума за таксата от 20 лева на киловатчас, която страната иска да въведе за използването на транзитния газопровод "Турски поток" чийто капацитет е резервиран почти изцяло от "Газпром" за години напред.

"По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни", уточни Денков.

Той коментира още, че единственият който може да отговори продава ли се рафинерията на “Лукойл” у нас, е компанията собственик.

"Очевидно са стартирали такъв процес. Ще търсят авторитетни международни консултанти в тази сериозна сделка. Кой ще купи зависи от купувачите, които се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но опитите да се стресира работата на рафинерията, като дерогация за три дни, със сигурност стресират пазара", каза премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024