$15 млрд. от оценката на Revolut се изпариха след изненадващ ход на топ инвеститор Снимка: © Getty Images

Около 15 млрд. долара бяха изтрити от оценката на Revolut, след като един от най-лоялните ѝ акционери – Schroders – намали почти наполовина стойността на дела си в компанията. Новината за отписванто е последният знак за това как все по-голямата предпазливост на инвеститорите рефлектира върху сектора.

Ходът сви оценката на най-големия британски финтех еднорог до около 17,7 млрд. долара от изчислените 33 млрд. долара при набирането на капитала през юли 2021 г. Промяната идва, след като инвестиционният тръст, управляван от Schroders Plc, е намалил оценката си за стойността на своя дял в Revolut от 10,115 млн. паунда на 5,436 млн. паунда към 31 декември миналата година.

Това се е случило след направена по-консервативна оценка на финтех активите, управлявани от Schroders, извършена от експерти, които нямат общо с направените по-рано инвестиции. Мениджърите все пак остават оптимистични за перспективите пред Revolut.

Базираната в Лондон Revolut е един от най-ярките представители на финтех сектора. Създадена през 2015 г. от Ник Сторонски и Влад Яценко като платформа за трансгранични парични преводи, оттогава платформата се разрасна в други области, включително търговия с криптовалути, потребителски заеми и застраховане на домашни любимци.

По данни на двамата Revolut, тя има над 28 милиона клиенти по целия свят, а за нея работят повече от 6000 души. В България финтехът има над 500 000 потребители, а София се нарежда в топ 10 сред локациите с най-многобройни ползватели.

Неотдавна бе оповестена първата годишна печалба на Revolut – благодарение на рязкото нарастване на абонаментните за платените пакети. Междувременно компанията се сблъска с насрещни ветрове и тя все още не успява да получи банков лиценз в Обединеното кралство. Нейният външен одитор BDO изрази загриженост относно контрола и процедурите, които стоят зад около 477 млн. паунда от годишните ѝ приходи в отчетите на групата за 2021 г., които бяха подадени в Companies House след забавяне миналия месец.

Николай Сторонский - съосновател на Revolut За първи път Revolut излезе на годишна печалба, София е в топ 10 по брой потребители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023