За първи път Revolut излезе на годишна печалба, София е в топ 10 по брой потребители Снимка: © Getty Images

Британската финтех компания Revolut за първи път излезе на годишна печалба през 2021 г., показват публикуваният днес финансов отчет. Успехът идва благодарение на рязкото нарастване на абонаментите за платените пакети и използването на приложението като цяло. Неслучайно е факт и в година, белязана от бума на криптовалутите, които са ключови за бизнеса на дружеството.

Базираната в Лондон компания отчете нетна печалба от 26 млн. паунда през 2021 г. За сравнение, предходната година записа загуба от 223 млн. паунда. Приходите през 2021 г. са се увеличили почти три пъти до 636 млн. паунда.

FT обвързва историческия момент за Revolut с бума на криптовалутите през 2021 г., когато биткойн удари рекордната цена от почти 69 хил. долара, а стойността на целия криптопазар надхвърли 3 трлн. долара. На този фон успехът на финтех компанията изглежда логичен, доколкото една трета от приходите ѝ идват именно от бизнеса ѝ с търговия с криптовалути.

За първи път Revolut навлезе в света на криптото през 2017 г., изпреварвайки повечето си конкуренти. Основаният през 2015 г. от бившия търговец на Lehman Brothers Николай Сторонски (на снимката) и софтуерния разработчик Влад Яценко, финтехът бързо се разрасна до един от най-големите еднорози в сектора в Европа с оценка от 33 млрд. долара. Тя бе достигната именно през въпросната 2021 г., когато стартъпът набра 800 млн. долара свеж капитал в нов кръг на финансиране, след който пазарната стойност на компанията се изстреля шест пъти нагоре.

Revolut еволюира от услуга за парични преводи с ниски такси до дигитална финансова институция, предлагаща банкови сметки в цяла Европа чрез литовския си банков лиценз.

Платформата стана достъпна в България през 2019 г., а две години по-късно започна да предлага пълната палитра от финансови услуги и у нас. Компанията се сдоби с необходимия лиценз да работи като банка и тук през 2021 г., което ѝ позволи да предлага на клиентите лихва по депозити и кредитни продукти. Според скорошен доклад на Revolut, София се нарежда в топ 10 на градовете с най-много клиенти на приложението.

Тъкмо еволюцията на Revolut от специализирано приложение за бързи преводи и обмяна на валута в дигитална банка и платформа за търговия с криптовалути е една от водещите причини за повишения интерес към компанията от страна на инвеститори и клиенти. Признак за устойчивост е и това е, че въпреки спадовете на криптопазара през 2022 г., приходите на компанията са се увеличили до над 850 млн. паунда през миналата година – по думите на главния финансов директор Микко Саловаара, благодарение на плащанията, абонаментите и бизнес сметките.

  • Броят на клиентите на дребно на групата скочи с почти 50% до 16,4 млн. през 2021 г.
  • По последни данни днес повече от 27 млн. души по света използват продуктите ѝ.

„Нашата рентабилност през 2021 г. е факт, въпреки че икономиката претърпя значителен продължителен шок от глобалните блокирания, продължаващите забрани за пътуване и ефекта на Covid-19“, коментира главният изпълнителен директор Ник Сторонски. „В същото време ускореното преминаване към цифрови услуги и работата от разстояние увеличи броя на клиентите ни и сумите през приложение.“

Revolut претърпя и значителни трусове, и болки на растежа си, в стремежа си да предизвика традиционните банки. Вътрешни лица разкриха, че в компанията цари по-строга култура, а напускането на високопоставени служители, отговарящи за спазването на правилата, е допринесло за проблемите.

Плановете за растеж са поставени на изпитание и заради регулаторните препятствия у дома. Revolut се бори за банков лиценз в Обединеното кралство през последните две години, но все още не е получила такъв. Очаква се той да ѝ осигури повече приходи от кредитна дейност.

Николай Сторонский - съосновател на Revolut Основателят на Revolut се отказа от руското си гражданство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024