Николай Сторонский - съосновател на финансовата платформа Revolut - се е отказал от руското си гражданство.

Информацията е потвърдена пред Forbes и британския Telegraph от служители на компанията.

"Ник е британски гражданин. По-рано тази година той се отказа от гражданството на Русия, което притежаваше по рождение. Позицията му по отношение на войната е публично известна: войната е напълно отвратителна. Той остава категоричен в призива си за край на бойните действия", се казва в позиция на Revolut до Telegraph.

Бащата на технологичния предприемач също се нарича Николай Сторонский и в момента е директор на "Газпром Промгаз" - подразделение на газовия монополист в Русия, което се занимава с инженеринг, проектиране и изследвания, свързани с пазара на доставки на горивото.

  • На 19 октомври Украйна въведе санкции срещу бащата на основателя на Revolut за това, че "носи отговорност за материалната и финансова подкрепа на действията, които подриват или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта" на страната.

Сторонский-младши създава Revolut през 2015 г. заедно с украинеца Влад Яценко. В момента компанията им е една от най-големите платформи във финтех-индустрията, като осигурява алтернатива на банковите институции по цял свят.

През 2021 г. Revolut подаде искане за получаване на банков лиценз във Великобритания - разрешението обаче все още не е дадено. Според Bloomberg една от причините за колебанията на властите в Лондон е именно връзката на Сторонский с Русия, наред с търговията с криптовалути през платформата.

  • Revolut не е публично-търгувана компания, но стартъпът се оценяваше на над 33 млрд. долара при последното голямо привличане на капитал през миналата година.
  • Нетното богатство на Сторонский-младши се оценява на 7.1 млрд. долара от класацията на милиардерите на Forbes.

В началото на руската военна инвазия в Украйна руснакът призова за "незабавно прекратяване на бойните действия и дипломатическо решение".

Revolut прекрати дейността си в Русия и Беларус, като предложи на служителите си от Украйна и Русия да се преместят заедно със семействата си в ново подразделение в Дубай.

Това е поредният случай на руски предприемач с връзки със западни капитали, който се отказва от руския си паспорт след началото на войната в Украйна.

Forbes напомня, че освен Сторонский в този списък попадат още:

  • Юрий Милнер - най-богатият руснак в Силициевата долина, основател на фирмата за рисков капитал, DST Global, притежаващ 7.3 млрд. долара
  • Рубен Варданян - бизнесмен от Армения, притежавящ 1 млрд. долара
  • Тимур Турлов - основател на инвестиционната компания Freedom Finance, притежаващ 2.4 млрд. долара

Милнер се оказа въвлечен в мрежата от офшорни компании на Алишер Усманов, чрез която руски олигарси и близки до Кремъл лица са успявали да инвестират милиони долари в американски технологични компании, вкл. в Meta, Twitter и Airbnb.

Bridgewaters: Офшорна мрежа на руските олигарси е пробила и в Силициевата долина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024