Bridgewaters: Офшорна мрежа на руските олигарси е пробила и в Силициевата долина Снимка: © Getty Images

Руският милиардер Алишер Усманов стои зад мрежа от офшорни компании, която се използва за инвестиции в западни технологични компании - включително за купуване на акции в Meta, Twitter и Airbnb.

Само няколко дни преди Русия да нападне Украйна, а Усманов да попадне под санкциите на САЩ, неговата структура е закупила дял от американския стартъп Quanergy Systems Inc., който разработва лазерни технологии.

Мрежата, в която попадат множество офшорки и инвестиционен фонд на име Bridgewaters (създаден още през 1996 г. на британския остров Ман с название, което почти копира известния американски хедж фонд Bridgewater Associates), обслужва не само интересите на Алишер Усманов, но и на други близки до Кремъл лица - съпругата на Дмитрий Песков, ръководителят на компанията за военни технологии "Ростех" Сергей Чемезов, депутата от Думата Андрей Скоч и др.

Това показва разследване на Wall Street Journal, в което са използвани и мащабните бази данни от Панамските досиета, досиетата "Пандора" и други големи разследвания след изтичане на конфиденциална информация от обслужващи банки и кантори на офшорни бизнеси.

От ръководството на Bridgewaters твърдят пред WSJ, че са действали в съответствие със закона и не са нарушавали санкции. Директорът ѝ Марк Вийл казва, че компанията е преструктурирана и се е отказала от "няколко отношения с клиенти" - кои са те обаче, той отказва да коментира в конкретика.

Той не отрича, че дружеството е имало "концентрация" на руски клиенти в различни етапи на дейността си, както и че прекратяването на отношенията с хора под санкции не е лесен процес заради сложните структури и различаващите се регулации.

WSJ описва как Bridgewaters се обвързва с Русия в значителна част от бизнеса си през последните 20 години. През 2007 г. компанията създава дружество на име Kanton Services в полза на Усманов, която получава 350 млн. долара заем от инвестиционното звено на "Газпром", където по това време олигархът е главен изпълнителен директор. Официален собственик на Kanton е мъж на име Леон Семененко, но той твърди, че Усманов е човекът, който "де факто контролира" компанията.

Според разследването на WSJ парите са използвани за финансиране на "Металоинвест" - металургичния конгломерат на Алишер Усманов. Kanton Services е използвана и за инвестиции във фонда на Юрий Милнер DST Global (най-богатия руснак в Силициевата долина, който наскоро обяви, че се отказва от руското си гражданство). Отново през неговия фонд и фиктивни дружества, създадени от Bridgewaters, са минали още около 300 млн. долара, притежавани от руската ВТБ, която е използвала парите за инвестиции в Twitter и в китайската платформа за електронна търговия JD.com.

През 2014 г. Bridgewaters създава още една компания, в която са държани средства в размер на над 1 млн. долара на името на бившата състезателка по фигурно пързаляне Татяна Навка - жената, с която говорителят на Путин Дмитрий Песков сключи брак една година по-късно. Навка също е включена в списъка на санкционираните руснаци.

През 2013 г. фондът е използван за друга схема за заем в размер на 130 млн. долара, в която попадат Усманов и роднини на депутата Андрей Скоч и бившия агент на КГБ Сергей Чемезов, който е шеф на най-големия производител на военно оборудване в Русия. И двамата са поставени под санкции години по-късно.

Заемът е използван за финансиране на строителен проект в Русия, като в сделката са участвали и компании от Британските Вирджински острови. Според WSJ, когато заемодателят е разкрит от "Панамските досиета", през 2017 г. дългът е прехвърлен към друга компания и не е бил възстановен.

Bridgewaters е управлявала още една инвестиционна офшорна компания, чийто съсобственик е "Ростех". Един от активите на тази фирма е телекомуникационно дружество, което е предлагало системи за наблюдение на руската държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024