151 души с Covid след сватба в Германия: "Държат се, сякаш няма коронавирус" Снимка: © Getty Images

80,4 инфектирани на 100 000 души население: вестфалският град Хам се превърна в най-голямото актуално "огнище" на Covid-19 в цяла Германия.

Само до преди седмица ситуацията в града е под контрол. Общият брой на пациентите с коронавирусна инфекция е 19 при малко над 180 000 жители. Веригата на масовото заразяване се проследява до едно семейно празненство.

Кметът Томас Хунстегер-Петерман, който управлява Хам от над 20 години, е принуден да върне част от ограничителните мерки.

Властите обвързват причините за новата вълна на епидемията с организирането на традиционна турска сватба. На 4 септември (петък) в Хам е проведено изпращане на младоженците, а голямото тържество се е състояло в Дортмунд през уикенда. Участвали са няколкостотин гости, които са пренебрегнали изискванията за поддържане на разстояние и лична хигиена.

Седмица по-късно част от гостите на сватбата са присъствали и на още една церемония по бракосъчетание в съседното селище Верл на 11 септември. Кметът има данни за най-малко 309 жители на Хам, които са присъствали на поне една от тези масови семейни сбирки.

Първите две положителни проби на Covid-19, които могат да бъдат свързани със сватбата в Хам, идват на 12 септември. Броят на инфектираните се увеличава почти всекидневно. Здравните служби на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече са потвърдили Covid при 151 гости .

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

"Най-лошото е, че въпросното тържество се е случило още преди три седмици. Това прави обратното проследяване невероятно трудно. В момента опитваме да проследим всички вериги на инфекцията. Но вече виждаме зарази от "второ поколение", казва кметът в интервю за Spiegel.

Хунстегер-Петерман предвижда връщането на серия от ограничителни мерик в града, след като епидемичната обстановка е върната на нивото от началото на кризата.

Хората, които планират частни празненства с повече от 25 гости, вече ще трябва да бъде уведомяват местните власти за тях. При организирането на събития с над 50 души ще трябва да се изиска разрешение. Ще бъдат въвеждани хигиенни протоколи и отговорници по спазването на правилата.

На публични места ще се допуска събирането на групи от не повече от 5 души. Децата от местните училища ще трябва да носят маски и по време на час.

"Правим всичко възможно, за да не допуснем втора пълна изолация. Въпрос на баланс - от една страна, мерките трябва да бъдат ефективни, от друга, животът трябва да продължава колкото може по-близо до нормалността. Населението трябва да разбере защо предприемаме тези мерки. Една група празнуващи игнорираха приличието, дистанцията и маските, затова сега 180 000 души ще трябва да страдат. Държат се така, сякаш няма коронавирус. Това е недопустимо", казва кметът.

Хората, за които има информация, че са участвали в първоначалните празненства, са поставени в карантина. Тестването на контактните лица продължава.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024