Снимка: © Getty Images

80,4 инфектирани на 100 000 души население: вестфалският град Хам се превърна в най-голямото актуално "огнище" на Covid-19 в цяла Германия. 

Само до преди седмица ситуацията в града е под контрол. Общият брой на пациентите с коронавирусна инфекция е 19 при малко над 180 000 жители. Веригата на масовото заразяване се проследява до едно семейно празненство.

Кметът Томас Хунстегер-Петерман, който управлява Хам от над 20 години, е принуден да върне част от ограничителните мерки. 

Властите обвързват причините за новата вълна на епидемията с организирането на традиционна турска сватба. На 4 септември (петък) в Хам е проведено изпращане на младоженците, а голямото тържество се е състояло в Дортмунд през уикенда. Участвали са няколкостотин гости, които са пренебрегнали изискванията за поддържане на разстояние и лична хигиена. 

Седмица по-късно част от гостите на сватбата са присъствали и на още една церемония по бракосъчетание в съседното селище Верл на 11 септември. Кметът има данни за най-малко 309 жители на Хам, които са присъствали на поне една от тези масови семейни сбирки. 

Първите две положителни проби на Covid-19, които могат да бъдат свързани със сватбата в Хам, идват на 12 септември. Броят на инфектираните се увеличава почти всекидневно. Здравните служби на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече са потвърдили Covid при 151 гости . 

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

"Най-лошото е, че въпросното тържество се е случило още преди три седмици. Това прави обратното проследяване невероятно трудно. В момента опитваме да проследим всички вериги на инфекцията. Но вече виждаме зарази от "второ поколение", казва кметът в интервю за Spiegel. 

Хунстегер-Петерман предвижда връщането на серия от ограничителни мерик в града, след като епидемичната обстановка е върната на нивото от началото на кризата. 

Хората, които планират частни празненства с повече от 25 гости, вече ще трябва да бъде уведомяват местните власти за тях. При организирането на събития с над 50 души ще трябва да се изиска разрешение. Ще бъдат въвеждани хигиенни протоколи и отговорници по спазването на правилата. 

На публични места ще се допуска събирането на групи от не повече от 5 души. Децата от местните училища ще трябва да носят маски и по време на час. 

"Правим всичко възможно, за да не допуснем втора пълна изолация. Въпрос на баланс - от една страна, мерките трябва да бъдат ефективни, от друга, животът трябва да продължава колкото може по-близо до нормалността. Населението трябва да разбере защо предприемаме тези мерки. Една група празнуващи игнорираха приличието, дистанцията и маските, затова сега 180 000 души ще трябва да страдат. Държат се така, сякаш няма коронавирус. Това е недопустимо", казва кметът.

Хората, за които има информация, че са участвали в първоначалните празненства, са поставени в карантина. Тестването на контактните лица продължава. 

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията