Снимка: © Getty Images

80,4 инфектирани на 100 000 души население: вестфалският град Хам се превърна в най-голямото актуално "огнище" на Covid-19 в цяла Германия. 

Само до преди седмица ситуацията в града е под контрол. Общият брой на пациентите с коронавирусна инфекция е 19 при малко над 180 000 жители. Веригата на масовото заразяване се проследява до едно семейно празненство.

Кметът Томас Хунстегер-Петерман, който управлява Хам от над 20 години, е принуден да върне част от ограничителните мерки. 

Властите обвързват причините за новата вълна на епидемията с организирането на традиционна турска сватба. На 4 септември (петък) в Хам е проведено изпращане на младоженците, а голямото тържество се е състояло в Дортмунд през уикенда. Участвали са няколкостотин гости, които са пренебрегнали изискванията за поддържане на разстояние и лична хигиена. 

Седмица по-късно част от гостите на сватбата са присъствали и на още една церемония по бракосъчетание в съседното селище Верл на 11 септември. Кметът има данни за най-малко 309 жители на Хам, които са присъствали на поне една от тези масови семейни сбирки. 

Първите две положителни проби на Covid-19, които могат да бъдат свързани със сватбата в Хам, идват на 12 септември. Броят на инфектираните се увеличава почти всекидневно. Здравните служби на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече са потвърдили Covid при 151 гости . 

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

"Най-лошото е, че въпросното тържество се е случило още преди три седмици. Това прави обратното проследяване невероятно трудно. В момента опитваме да проследим всички вериги на инфекцията. Но вече виждаме зарази от "второ поколение", казва кметът в интервю за Spiegel. 

Хунстегер-Петерман предвижда връщането на серия от ограничителни мерик в града, след като епидемичната обстановка е върната на нивото от началото на кризата. 

Хората, които планират частни празненства с повече от 25 гости, вече ще трябва да бъде уведомяват местните власти за тях. При организирането на събития с над 50 души ще трябва да се изиска разрешение. Ще бъдат въвеждани хигиенни протоколи и отговорници по спазването на правилата. 

На публични места ще се допуска събирането на групи от не повече от 5 души. Децата от местните училища ще трябва да носят маски и по време на час. 

"Правим всичко възможно, за да не допуснем втора пълна изолация. Въпрос на баланс - от една страна, мерките трябва да бъдат ефективни, от друга, животът трябва да продължава колкото може по-близо до нормалността. Населението трябва да разбере защо предприемаме тези мерки. Една група празнуващи игнорираха приличието, дистанцията и маските, затова сега 180 000 души ще трябва да страдат. Държат се така, сякаш няма коронавирус. Това е недопустимо", казва кметът.

Хората, за които има информация, че са участвали в първоначалните празненства, са поставени в карантина. Тестването на контактните лица продължава. 

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"