16 нови случая на Covid-19 у нас: най-големият дневен ръст досега Снимка: © Getty Images

По данни на Националния оперативен щаб броят на потвърдените проби на коронавирус у нас вече е 1097. До 17:00 ч. на днешния ден са открити нови 16 положителни проби - най-големият дневен ръст, който е бил отбелязван досега в България.

Това се случва, след като сутринта бе съобщено, че 22.04 е денонощието с рекорден брой нови случаи досега - 66.

От новите болни осем са в област Видин, 5 в област Кюстендил, 1 в област Благоевград, 1 в област Ямбол и един в област Враца.

Настанените в болница са 270, като 37 от тях се намират в интензивни отделения и клиники. От всички случаи в страната 551 са на мъже, а 546 на жени.

Засегнатите медицински служители са 95. Професорът по медицина, епидемиология и обществено здраве в "Станфорд" д-р Джон Йоанидис обръща внимание на това, че замърсяването на болничната среда е един от най-големите причинители на масовото разпространение на Covid-19.

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той.

Починалите от коронавирус за деня са двама. В "Александровска" мъж на 71 години е станал жертва на болестта, като е страдал още от остра бъречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. Другият смъртен случай е на 85-годишна жена в "Пирогов", която е имала като придружаващи заболявания хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.

Ръстът в броя на заразените във видинска област днес се дължи и на това, че вирусът е засегнал дом за възрастни хора в село Гара Орешец. На официалния сайт на Министерството на здравеопазването бе съобщено по-рано през деня, той е поставен под карантина.

Случаите там към момента са 4, като епидемиологичното проучване показва, че разпространението на заразата най-вероятно е тръгнало от бивш пациент в неврологичното отделение на видинската болница. Той се е завърнал в дома след дехоспитализация, а впоследствие отново е бил приет в лечебното заведение и е дал положителен резултат на PCR тест за Covid-19. Впоследствие са проведени още тестове, които са довели и до откриването на другите трима болни.

В дома са настанени общо 26 възрастни хора, а персоналът, който ги обслужва, се състои от 16 човека. Утре се очаква да излязат резултатите на контактните лица.

Световната здравна организация съобщи днес, че близо половината от смъртните случаи в Европа са дошли именно в такива домове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024