Снимка: © Getty Images

По данни на Националния оперативен щаб броят на потвърдените проби на коронавирус у нас вече е 1097. До 17:00 ч. на днешния ден са открити нови 16 положителни проби - най-големият дневен ръст, който е бил отбелязван досега в България

Това се случва, след като сутринта бе съобщено, че 22.04 е денонощието с рекорден брой нови случаи досега - 66. 

От новите болни осем са в област Видин, 5 в област Кюстендил, 1 в област Благоевград, 1 в област Ямбол и един в област Враца.

Настанените в болница са 270, като 37 от тях се намират в интензивни отделения и клиники. От всички случаи в страната 551 са на мъже, а 546 на жени.

Засегнатите медицински служители са 95. Професорът по медицина, епидемиология  и обществено здраве в "Станфорд" д-р Джон Йоанидис обръща внимание на това, че замърсяването на болничната среда е един от най-големите причинители на масовото разпространение на Covid-19.

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той. 

Починалите от коронавирус за деня са двама. В "Александровска" мъж на 71 години е станал жертва на болестта, като е страдал още от остра бъречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. Другият смъртен случай е на 85-годишна жена в "Пирогов", която е имала като придружаващи заболявания хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.

Ръстът в броя на заразените във видинска област днес се дължи и на това, че вирусът е засегнал дом за възрастни хора в село Гара Орешец. На официалния сайт на Министерството на здравеопазването бе съобщено по-рано през деня, той е поставен под карантина.

Случаите там към момента са 4, като епидемиологичното проучване показва, че разпространението на заразата най-вероятно е тръгнало от бивш пациент в неврологичното отделение на видинската болница. Той се е завърнал в дома след дехоспитализация, а впоследствие отново е бил приет в лечебното заведение и е дал положителен резултат на PCR тест за Covid-19. Впоследствие са проведени още тестове, които са довели и до откриването на другите трима болни.

В дома са настанени общо 26 възрастни хора, а персоналът, който ги обслужва, се състои от 16 човека. Утре се очаква да излязат резултатите на контактните лица.

Световната здравна организация съобщи днес, че близо половината от смъртните случаи в Европа са дошли именно в такива домове. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях