18 г. затвор за магната, който нарече Си Дзинпин "клоун" Снимка: © Getty Images

Китайският бизнесмен Рен Джицян, който разкритикува политиката на президента Си Дзинпин в разгара на Covid-пандемията, e осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция.

Джицян е бивш директор на групата от компании "Хуаюан", които се занимават със строителство на недвижими имоти. 69-годишният бизнесмен изчезна внезапно през март, след като беше публикувана негова статия с остри критики срещу реакциите на Си Дзинпин по време на епидемията.

Съдът в Пекин е признал Рен за виновен по обвинения в корупция, включително за присвояването на над 16 млн. долара от обществени средства, приемане на подкупи и злоупотреба с власт.

Освен лишаването от свобода - практически доживотен затвор от гледна точка на възрастта на Джицян - той ще трябва да плати и глоба от малко над 600 000 долара. Според информацията на съда, подсъдимият се е признал за виновен "доброволно по всички обвинения" и е приел присъдата "след разкриването на всички негови незаконни присвоявания".

Роден в семейството на бивш зам.-министър по търговията през 1951 г., Рен Дзицян отдавна е познат в Китай като критик на правителствените политики. В статията, чието авторство се приписва на Рен, се казва, че партията преминава всякакви граници в смазването на свободното слово и потискането на недоволството.

Почина лекарят, предупредил за коронавируса в Китай

В статията се споменава видеоконферентната връзка, при която президентът Си Дзинпин се обърна към 170 000 държавни служители във връзка с противоепидемичните мерки в страната на 23 февруари.

Авторът на статията го нарича "клоун", самозаблудил се, че е в ролята на император.

"Когато медиите не отразяват обществения интерес, като публикува реалните факти, животът на хората се опустошава от вируса и най-голямата болест на системата", се казва в публикацията.

Рен Дзицян изчезва малко след появата на статията. През април властите потвърждават, че той е арестуван, но не заради критиките му срщеу властта, а заради корупция. През юли той е изключен от Комунистическата партия.

Това е вторият случай, в който Рен търпи санкции заради изразяването на свободни мнения срещу властта. През 2016 г. профилът в социалната мрежа Weibo с над 37 млн. последователи беше спрян, а членството му в партията - замразено за една година. Атаките му по време на пика на коронакризата в Китай изглежда са преминали лимита на търпение за режима на Си Дзинпин.

Може ли Тайван да стане "новия Хонконг": Американско посещение в Тайпе разгневи Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023