Снимка: © Getty Images

Китайският бизнесмен Рен Джицян, който разкритикува политиката на президента Си Дзинпин в разгара на Covid-пандемията, e осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция. 

Джицян е бивш директор на групата от компании "Хуаюан", които се занимават със строителство на недвижими имоти. 69-годишният бизнесмен изчезна внезапно през март, след като беше публикувана негова статия с остри критики срещу реакциите на Си Дзинпин по време на епидемията. 

Съдът в Пекин е признал Рен за виновен по обвинения в корупция, включително за присвояването на над 16 млн. долара от обществени средства, приемане на подкупи и злоупотреба с власт. 

Освен лишаването от свобода - практически доживотен затвор от гледна точка на възрастта на Джицян - той ще трябва да плати и глоба от малко над 600 000 долара. Според информацията на съда, подсъдимият се е признал за виновен "доброволно по всички обвинения" и е приел присъдата "след разкриването на всички негови незаконни присвоявания". 

Роден в семейството на бивш зам.-министър по търговията през 1951 г., Рен Дзицян отдавна е познат в Китай като критик на правителствените политики. В статията, чието авторство се приписва на Рен, се казва, че партията преминава всякакви граници в смазването на свободното слово и потискането на недоволството. 

Почина лекарят, предупредил за коронавируса в Китай

В статията се споменава видеоконферентната връзка, при която президентът Си Дзинпин се обърна към 170 000 държавни служители във връзка с противоепидемичните мерки в страната на 23 февруари. 

Авторът на статията го нарича "клоун", самозаблудил се, че е в ролята на император. 

"Когато медиите не отразяват обществения интерес, като публикува реалните факти, животът на хората се опустошава от вируса и най-голямата болест на системата", се казва в публикацията. 

Рен Дзицян изчезва малко след появата на статията. През април властите потвърждават, че той е арестуван, но не заради критиките му срщеу властта, а заради корупция. През юли той е изключен от Комунистическата партия. 

Това е вторият случай, в който Рен търпи санкции заради изразяването на свободни мнения срещу властта. През 2016 г. профилът в социалната мрежа Weibo с над 37 млн. последователи беше спрян, а членството му в партията - замразено за една година. Атаките му по време на пика на коронакризата в Китай изглежда са преминали лимита на търпение за режима на Си Дзинпин.

Може ли Тайван да стане "новия Хонконг": Американско посещение в Тайпе разгневи Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба