Тайван се изправя пред изключително трудно предизвикателство, тъй като Китай осъществява натиск над демократично управлявания остров да приеме условия, които ще го превърнат в „следващия Хонконг“. Това съобщи външният министър на страната при посещението на американския държавен здравен секретар Алекс Азар във вторник.

Той пристигна в Тайпе още в неделя и така се превърна в най-високопоставения представител на САЩ, посетил острова през последните четири десетилетия. Азар обеща на Тайван „солидна подкрепа“, а този ход разгневи Пекин, тъй като Китай смята, че островът е под нейно управление.

САЩ наложи санкции на Кари Лам и още 10 политици от Хонконг

Тайван е частично призната страна, намираща се на югоизток от Китай. Тя обяви независимост през 1950, но Пекин не я признава. Още от края на Китайската гражданска война от 1949 местните власти обявиха суверенитет за Тайван, когато националистическото правителство избяга на острова, а на континента на власт се настаниха комунистите на Мао Зедонг.

Китай настоява, че нито една от останалите нации не може да осъществява дипломатически връзки с Тайван, докато има такива и с Пекин. Поради тази причина Тайпе има само няколко официални връзки с други държави, а САЩ е най-важният съюзник на страната.

Китайски изтребители прекосиха линията в Тайванския проток, разделяща двете страни, в понеделник Тайпе извади противовъздушни ракети и проследи действията на Пекин, които в крайна сметка не доведоха до ескалация на напрежението, пише „Al Jazeera“.

„Животът ни стана много труден, тъй като Китай опитва да окаже натиск на Тайван, за да приеме политически условия – условия, които ще превърнат Тайван в следващия Хонконг“, каза външният министър Джоузеф Ву на пресконференция с Алекс Азар.

Пекин предложи модел „една страна, две системи“ на Тайпе – същият, който се ползва в автономния регион Хонконг. Там обаче Китай въведе спорен Закон за националната сигурност, който заглушава демократичните гласове, вкарва в затвора критици на комунистическия режим, забранява демократични слогани и песни, арестува граждани заради публикациите им в социалните мрежи. Предложението на Китай бе отказано от тайванското правителство.

Китай определи за "незаконни" първичните избори на демократите в Хонконг

Ву каза, че в Тайпе са щастливи, че имат приятели като Азар и Съединените щати, които могат да помогнат на острова да намери място на международната карта.

„Знаем, че това не е въпрос само за статуса на Тайван, но и за запазването на демокрацията, изправена пред авторитарната агресия. Тайван трябва да спечели тези битки, така че демокрацията да надделее“, каза външният министър.

През 1979 Вашингтон прекъсна дипломатическите си връзки с Тайпе за сметка на отношенията си с Китай, но все още е най-големият снабдител на страната с оръжия. Администрацията на Доналд Тръмп обяви като приоритет заздравяване на подкрепата за демократичния остров, докато отношенията на САЩ с Китай стават все по-обтегнати.

Азар е в Тайван не само за да предяви пълната подкрепа на САЩ, но и за да поздрави управляващите за успешното овладяване на пандемията от новия коронавирус. На острова има едва 30 активни случая, след като оздравяха 443 души от общо 480 заразени, а 7 починаха.

Китайското външно министерство обаче остана недоволно от посещението на американския здравен секретар в Тайван. Говорителят Жао Лиджиян каза, че „Тайванският въпрос е най-важната и чувствителна точка в отношенията между САЩ и Китай“.

„Ходът на САЩ сериозно наруши обещанието на Вашингтон относно Тайванския въпрос“, каза той, цитиран от китайската медия South China Morning Post. „Настояваме Щатите да се придържат към китайския принцип и да спрат всякакви официални връзки и контакти с Тайван, за да се избегне причиняването на сериозни вреди в отношенията между САЩ и Китай“.


Прочетете още:

Контраразузнаването на САЩ: Китай, Русия и Иран опитват да се намесят в изборите

Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг

Не можем да вярваме на TikTok, ако не вярваме на Китай: Защо американците се страхуват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"