2 ч. скандали и "жива верига" на Мая Манолова при монтажа на скеле при ПСА

Трагикомични сцени с участието на полицаи, протестиращи и Мая Манолова съпътстваха първите стъпки по отдавна отлаганото монтиране на скеле около Паметника на съветската армия в София.

Докато Манолова и съмишлениците ѝ смятаха, че организират "жива верига" на гърба на паметника, служителите на МВР успяха да отворят предпазните огради от другата страна на площадката.

Тя и още няколко депутати от "Възраждане" се оказаха блокирани от всички страни между металните преграждения и три колони от полицаи.

Манолова беше неприятно изненадана, че хората от "Възраждане" не останаха на пост заедно с нея, а се възползваха от това, че униформените им освободиха място да излязат. Кордонът обаче отново се затвори пред председателката на "Изправи се", която се оплака от некоректно поведение на депутатите на Костадин Костадинов.

Цялата сага се излъчваше в продължение на 2 часа през профила на Манолова във Facebook. Към протеста по-късно се присъединиха и общински съветници и депутати от БСП.

Междувременно, служители на строителната фирма успяха да влязат с камиона си до постамента на паметника и да започнат да разтоварват металните елементи от скелето.

Най-абсурдният епизод се оказа оригиналното решение на един от защитниците на ПСА да "отвлече вниманието" на строителите, като извади тонколона и им пусна чалга. Няколко мъже, наети за монтажа на скелето, видимо се зарадваха на музикалния съпровод - докато той не се смени с изпълнение на съветски военен хор.

Човекът с тонколоната беше задържан от полицията, след като продължи протеста си, яхнал една от статуите в подножието на Паметника на съветската армия.

Издигането на обезопасителни огради заради опасността от падане на парчета от него се случва с години закъснение, докато Столична община и Министерски съвет си прехвърляха отговорността за стопанисването на паметника.

През 2023 г. СОС все пак взе решение, че той трябва да бъде демонтиран от центъра на София, но областната управа все още не може да събере всички документи, нужни за законовата процедура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024