20 000 лв. гаранция след интервю: Прокуратурата обвини шефа на фармацевтичния съюз за "всяване на паника" Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е с повдигнато обвинение заради "серия от изявления, будещи неоснователна тревога от гражданите в условията на извънредно положение".

Стоименова, която е и преподавател в Медицинския университет в София, е обвинена заради "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти". Взета й е мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лв.

Повод за намесата на прокуратурата се оказва нейни интервюта за БНР и БНТ в световния ден на здравето, 7 април, в които тя призовава за облекчаване на контрола и проверките в аптечната мрежа, както и за допускане на т.нар. "генерична замяна" (право на аптекарите да препоръчват на пациента генерично лекарство вместо изписаното по рецепта).

В предаването "Още от деня", на въпрос "Има ли проблем с доставката на лекарства", Стоименова казва следното:

"Имаше временен недостиг на някои лекарствени продукти, очаква се обаче недостиг на други, тъй като част от активните субстанции, които се влагат в производството на много масови лекарства, се закупуват от Китай и от Индия, което към настоящия момент е невъзможно. Разбира се, производителите разполагат със запаси, но се знае колко дълго ще продължи това извънредно положение и как то ще повлияе на лекарствоснабдителния процес. Именно затова точно в този момент беше изключително важно да се разреши това, което в другите държави отдавна вече е практика".

В същото интервю тя призовава пациентите да не настояват от фармацевтите в аптеките да продават лекарства без рецепта и посочи, че колегите й от бранша са подложени на "проверки и стриктно наблюдение".

В интервю за БНР в същия ден, Стоименова споменава за логистични проблеми с доставките до аптеките и казва, че някои заявки се бавят по 2-3 дни, вместо до 24 часа, както е обикновената практика. Тя отдава този казус на по-бавното преминаване на границите от шофьорите, които пренасят големи количества лекарства.

Пред БНТ Стоименова отправи и задочна критика към прокуратурата за това, че оказва натиск върху работещите в аптечната мрежа с проверки за спекула при снабдяването с маски и дезинфектанти: " Както разбрахме от някои изявления на прокуратурата, спекула не бе открита, що се отнася до тези продукти с повишено потребление, тъй като на практика колегите ги закупуват на по-високи цени, а и точно що се касае до тези продукти няма законодателство, което да регулира цените. Ако спекула не бе открита в аптеките, аз бих задала риторичния въпрос: Потърсиха ли я по-нагоре по веригата и намериха ли я при търговците на едро и производителите?".

Асена Стоименова посочва, че предупрежденията за възможен недостиг на лекарства не са нейна приумица, а се съобщават от Европейската агенция по лекарствата, както и от Световната здравна организация, и "от ръководители на болници и лекари от 9 европейски страни, които настояват за сътрудничество за решаване на проблема".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024