Снимка: © Getty Images

Русия отново е в режим на извънредно положение - но не заради коронавирусната епидемия, а заради поредната тежка екологична катастрофа.

21 хиляди тона дизелово гориво са изпуснати при авария на Норилската топлоелектрическа централа, собственост на енергийна компания, която принадлежи към активите на "Норникел". Главните акционери в руския концерн са Владимир Потанин, Олег Дерипаска и Роман Абрамович.

Разливът е настъпил още на 29 май около 12:45 ч. местно време. Един от резервоарите с дизелово гориво се разпечатва, при което течността започва да се излива по близкия път. Преминаващ наблизо автомобил се запалва, което предизвиква пожар с площ 350 кв.м. Местната пожарна служба успява да локализира огъня след повече от два часа. Междувременно цялото гориво от резервоара - около 21 хиляди тона, еквивалентни на близо 350 влакови цистерни - се разлива и попада в близкия поток, съобщава "Коммерсант".

В световен мащаб най-тежката подобна авария е катастрофата на танкера Exxon Valdez през март 1989 г. край Аляска, при която изтичат близо 36 000 тона нефт в морето.

"Норникел" съобщава на Министерството на извънредните ситуации за инцидента малко след избухването на пожара. Това се вижда и по датата на публикацията в сайта на ведомството.

На 3 юни обаче президентът Владимир Путин обвинява регионалните власти в Красноярск за това, че са "разбрали за аварията от социалните мрежи"

"Какво правите? Нали сте губернатор!", пита Владимир Путин ръководителя на Красноярския район Александър Ус. След това се обръща към директора на Норилско-Таймирската енергийна компания (дъщерна фирма на "Норникел"): "Защо органите на властта разбират за това чак след два дни? Какво? Ще научаваме за извънредните ситуации от социалните мрежи ли? Вие добре ли сте със здравето?".

Коммерсант" посочва, че твърденията на Путин се разминават с реалната хронология на събитията. Решението на централата да обяви режим на извънредно положение е обявено в следобедните часове на 29 май. Два дни по-късно дежурно-диспечерската служба на Министерството на извънредните ситуации получава 4 отчета, сред които справка за мерките по ликвидиране на последствията от аварията.

Всички стъпки по веригата са записани и публично достъпни. Остава неясно защо Путин е останал с впечатлението, че някой крие информация.

Причината за аварията, според данните на "Норникел", е пропадане на опорите на резервоара заради разтопяване на вечно замръзналата почва под инсталацията. Необичайното затопляне в региона на Сибир също не би трябвало да е изненада за местните власти. Няколко дни преди инцидента в ТЕЦ-а Washington Post публикува статия, в която се описват данни за аномално затопляне в Сибир.

В нея се посочва, че няколко метеорологични станции в Северен централен Сибир около или отвъд северния полярен кръг са отчели повишение на температурите с над 7 градуса C над нормата. В деня, в който Вашингтон регистрира около 15,5 по Целзий, в азиатския север градусите стигат до 26,6. На полуостров Таймир, където се намира Норилската централа, са отчетени 25,5 градуса по Целзий на 22 май - т.е. седмица преди аварията.

Затоплянето нанася сериозни щети върху арктическите екосистеми, включително с горски пожари, рязко съкращаване на снежната покривка, рекордно изтъняване на ледовете в Карско море. Отклонения от нормата се наблюдават по цялото сибирско крайбрежие на Арктика, тъй като Русия преживява рекордно топла зима.

Икономиката усеща непосредствения ефект от тази аномалия - анализаторът на Bloomberg Джулиан Лий коментира през септември 2019 г., че основите върху вечните ледове на Русия вече не могат да издържат натиска на построените производствени инсталации. Климатичните промени заплашват структурната стабилност и функционалния капацитет на площадките, които нефтената индустрия използва за добив в региона. Горният слой на заледената земя - т.нар. активен пласт - замръзва и се топи според сезона. Затова строителите на заводи, сгради, преработвателни бази или тръбопроводи вземат допълнителни мерки, за да гарантират, че основите им са достатъчно дълбоко, за да не поддадат. Промените в климата през последните десетилетия обаче водят до по-голямо топене на активния слой, при което земята губи способността си да удържа по-старите тежки надстройки, изграждани преди въвеждането на по-нови стандарти за структурна устойчивост.

Не е ясно дали "Норникел" е провеждал мониторинг върху състоянието на опорите. Директорът на Института по екология към Висшата икономическа школа Борис Моргунов посочва, че този тип наблюдение трябва да се провежда постоянно.

Според информацията за руската авария - дизеловото гориво е попаднало в река Амбарная и притока й Далдикан, които се вливат в езерото Пясино. Оттам тръгва река Пясина, която се влива в Карско море.

Спасителните екипи са организирали няколко линии с плаващи бонови заграждения във водата, включително при източника на река Пясина. По данни на "Коммерсант" обаче едно от загражденията е било прекъснато от ледоход. От "Росриболовство" съобщават, че основната маса от дизеловото гориво е преминала по дъното под заградителните бонове и вече се намира в езеро Пясино.

"Норникел" съобщава, че към 3 юни са изпомпани около 240 тона дизелово гориво и са събрани около 800 кубични метра замърсен грунт. Операцията по първичното събиране на разлива може да продължи около 2 седмици, но рекултивацията на замърсения район ще отнеме години.

Руското подразделение на Greenpeace изпрати призив до премиера Михаил Мишустин за провеждане на извънредна проверка на всички обекти в Арктика, които съхраняват големи количества нефт и нефтени продукти.

Прокуратурата на Русия е образувала три досъдебни производства. Началникът на котлотурбинния цех на Норилската ТЕЦ Вячеслав Старостин е арестуван, като мярката за неотклонение е със срок до 31 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос