24-часова стачка блокира Гърция и затвори всички училища, летища и гари Снимка: © Getty Images

24-часова стачка блокира транспорта в Гърция в четвъртък. Протестите са срещу новия Закон за труда, който се обсъжда в момента и предстои да бъде гласуван в парламента.

В общонационалните стачни действия се включват служители от публичния сектор, включително транспортни работници, контрольори на въздушното движение, медицински специалисти и учители. Митинги и демонстрации са планирани в няколко града, включително в Атина и Солун.

Блокирани са гръцките пристанища, жп транспорта, а въздушният транспорт е напълно спрян, тъй като в стачката се включват и авиодиспечерите. Всички училища и държавни учреждения също са затворени, а държавните болници приемат само спешни случаи. Особено затруднен е и градският транспорт, включително метрото, трамваите и автобусите в няколко града.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис планира да внесе промени в трудовото законодателство по различни начини, включително да направи работното време по-гъвкаво. Предложенията включват задължаване на хората да работят в събота или неделя и да получават допълнително 40% от дневното възнаграждение за шестия работен ден.

Промени въвеждат още т.нар. "заетост по заявка", която дава възможност на работодателя да извика служител на работа 24 часа предварително. Законът ще позволи на работниците да започват втора работа при друг работодател за не повече от 5 часа на ден в допълнение към осемте редовни работни часа.

Синдикатите твърдят, че новото законодателство ще ограничи правата на работниците, тъй като то ще позволи 13-часов работен ден и така на практика се размива осемчасовия работен ден и петдневната работна седмица.

"Новият проектозакон налага 13 часа работа на ден и 78 часа работа на седмица. С него се премахват почивките по време на работа и почивните дни", посочват от Съюза на търговския флот.

Правителството обаче е на противоположното мнение и смята, че законодателните промени са в помощ на работещите. Очаква се те да бъдат гласувани в парламента по-късно през деня.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024