Депресивните разстройства са скочили с 25% само в първата година след пандемията Снимка: © Getty

"Депресията е победима. За съжаление с пандемията много се увеличиха депресивните разстройства. По последни данни първата година от Covid епидемията са се увеличили с 25%, за втората година все още се правят анализи".

Това каза за БНР Елена Цонева-Папуджиева, създател на портал на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности", който се провежда днес.

На форума ще бъде представен т.нар. барометър на депресията – изследване на 10 експертни екипа от Централна и Източна Европа и Прибалтика.

"Данните са много стряскащи. В България е много малък броят на лекари психиатри, които са изцяло на частна практика – само 1% от всички психиатри. Здравната каса не заплаща консултации с психиатри. Всички психологически услуги в България са изцяло частни и всеки, който има нужда от психологическа помощ, е принуден да заплаща между 15 и 60 евро на посещение. Огромна сума, особено за хора, които страдат от рецидивиращи депресивни разстройства или биполярни афективни разстройства, да не говорим за шизофрениите и много тежки диагнози", коментира Папуджиева.

Тя допълни още, че България е държавата с най-малък процент реимбурсация на антидепресантите в Европа.

"Стигмата продължава да е много сериозна, много тежка. Нямаме навика да потърсим помощ, да не ни е срам, съответно така да бъде измислена самата система, че хората, които имат психични проблеми или са минали през тежки депресии, да бъдат приемани, за тях да има друг тип работа, човек да бъде наистина изцяло излекуван.", каза още Папуджиева и добави, че е сериозен проблемът и с детските психиатри, които са общо 22-ма за цялата страна.

Във форума ще се обсъдят стратегиите за психичното здраве, необходимостта от скринингова диагностика на депресивните и тревожните разстройства, подходите при медикаментозно резистентните депресии, депресията на работното място др.

Според прогноза на СЗО от 2008 г. депресивните разстройства ще се превърнат в причина №1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024