26 мин. със Слави - Христо Иванов се взима на сериозно, а журналистите са мисирки, които обикалят около Борисов Снимка: © Стопкадър от Фейсбук

Слави Трифонов публикува интервю във Фейсбук страницата си, в което обясни, че критиките, които “Демократична България” отправя към ИТН, са породени от желанието им да получат постове в новото правителство. “Твърдят, че не искат постове и искат да се говори за някакви намерения, цели, но реално искат постове,” заяви лидерът на “Има такъв народ”.

Думите му идват след въпрос на заместник-председателя на ИТН Тошко Йорданов, който води интервюто зад кадър. Йорданов пита лидера на партията какво искат от “Демократична България”, като уточнява, че “не искаха Николай Василев, с мотива, че трябва да се говори за “политики” - тая прекрасна дума, и какво ще се прави.”

Трифонов защити избора на Николай Василев като предложение за министър-председател и каза, че изтеглянето му не е въпрос на слабост. “Василев има сериозен опит, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че е много кадърен и много морален човек. Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет", допълни Трифонов.

"Някои хора, визирам Христо Иванов и "Демократична България", започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало и ДПС, Николай Василев е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото той е участвал в правителство на Бойко Борисов като министър.” Трифонов каза, че оттеглянето на Василев е породено от впечатлението за връзка с нещо, което не е достатъчно почтено. Според него има и други хора с нужните качества за тази роля.

“Мисля, че Христо Иванов си слага и той по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е отредил и определил суверенът. Отредил му е да бъде четвърта политическа сила,” каза Трифонов. Той предупреди, че всеки ще носи политическата отговорност за действията си и “Демократична България” има избор дали да подкрепи предложението за правителство или не. “След това ще се случи, каквото ще се случи,” допълни той.

Трифонов каза, че това, което чува напоследък е само критика, без факти. Той продължи критиката си към Христо Иванов за това, че не го е потърсил и “без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента.”

Трифонов разказа, че той е потърсил Иванов по телефона. “Обадих му се и му казах: „Иванов, звъниш явно на друг телефон, защото те гледам в няколко интервюта казваш, че звъниш на Слави, а той не вдига. Пък аз гледам на моя телефон, че не ми звъниш, явно звъниш на някой друг. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим,” довърши разказа си лидерът на ИТН.

Тошко Йорданов насочва разговора към медиите, като пита Трифонов защо заемат смели позиции срещу имената, които ИТН предлага. В отговор Трифонов обвини медиите, че са отразявали само действията на Бойко Борисов. “В продължение на 11 години показваха как реже ленти. Ако не реже ленти мисирките обикалят около него”. Според него отношението на медиите е предизвикано от зависимости в националната телевизия и СЕМ, като определи ситуацията като хаос.

“Единствените, които могат да повлияят на наши решения са уважаемите зрители, които са и суверен, и избиратели, и въобще българските хора. Всички останали просто могат да създават и интегрират слухове в това, което правя,” коментира Трифонов ситуацията около потенциалната номинация на Петър Илиев за министър-председател.

Христо Иванов: Фигурата, предложена от ИТН за премиер, не е убедителна

Аз продължавам да не се смятам за политик, въпреки че участвам в цялата тая история. За мен политиката е като всяка една работа - ако си добър ще я свършиш добре, ако не - ще се издъниш,” каза Трифонов.

Той обяви, че партията му ще спази закона и в рамките на следващата седмица ще внесе за гласуване състава на правителството, както и министър-председателя. “В зависимост от това какво се случи следва и следващия ход”, допълни Трифонов. За него изборите не са проблем, а нормалния ход на демократичната държава.

Относно Асен Василев лидерът на ИТН казва, че не е искал да бъде министър на финансите, защото е много ляв, защото искал да се теглят заеми. “Аз съм по-бизнес ориентиран, смятам, че човек трябва да харчи ако има излишък, а не да тегли пари непрекъснато,” допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024