4 месеца след поискания имунитет на Борисов: Делото "Барселонагейт" е прекратено

Прокуратурата спретна поредния обрат по знаково дело, като прекрати делото "Барселонагейт" в частта, която засяга разследването на Бойко Борисов и купуването на луксозната къща в испанския град.

След разпити на над 20 свидетели, "сред които бивши магистрати, народният представител Б. Борисов и други", прокуратурата вече смята, че няма доказателства за престъплението "изпиране на пари".

"В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Б. Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона, Кралство Испания", се казва в съобщението на прокуратурата.

Две от свидетелките по разследването - бившата съдия Румяна Ченалова и манекенката Ивайла Бакалова - са дали показания, че именно Бойко Борисов е купил имота. Според прокуратурата обаче тези твърдения "не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза", защото "не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация".

Показанията им имали "характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи".

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Борисов, не са били установени "относими към настоящото производство транзакции".

Това решение се обявява само 4 месеца след като същата СГП - но при различен наблюдаващ прокурор - поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение за "Барселонагейт".

Тогава прокурорът Стефан Христов твърдеше, че има данни за това, че Бойко Борисов е "действителен източник на средствата" за придобиване на прословутата къща на манекенката Борислава Йовчева в Барселона, а освен това е стигнал и до връзки на Бейзат Яхя (баща на депутата от ГЕРБ Илтер Садъков и бивш шеф на ловно стопанство "Паламара") и схемата за пране на пари.

Христов беше отстранен от случая през август, два месеца след като Иван Гешев беше свален като главен прокурор, а на негово място бе избран Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността.

Опитът за смачкване на "Барселонагейт" беше и едно от обвиненията, които Гешев отправи срещу Сарафов от момента на публичния скандал между двамата през май 2023.

Разследването по случая с къщата в Барселона започна още през 2020 г. и беше държано на трупчета с месеци, като прокуратурата се оправдаваше с изчакването на документи от Испания и превода им.

Сега се оказва, че прокуратурата не била събрала никакви доказателства, които да сочат, че парите за къщата са с престъпен произход.

От делото обаче са отделени други документи, които занапред ще се използват за разследване на 4 престъпления:

  • пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество;
  • пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й;
  • пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция
  • неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024