Прокуратурата се сети и за дело срещу близък до Борисов бизнесмен - Бейзат Яхя

Прокурорската активност по "дела на трупчета" продължава с пълна сила - възобновено е разследването срещу бизнесмена от Лудогорието Бейзат Яхя за пране на пари.

Яхя е бивш шеф на ловното стопанство "Паламара" край Шумен и е смятан за много близък до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Последният в годините беше чест гост на стопанството.

Синът на Бейзат Яхя - Илтер Садъков, е депутат от ГЕРБ и в момента, и в предишните четири състава на Народното събрание. Той е част от тясното ръководство на партията от 2021 г.

Това е поредното действие на прокуратурата по "стари досиета", откакто Мария Габриел от ГЕРБ обяви, че ще работи за отстраняването на Иван Гешев от поста му, членове на ВСС поискаха същото и процедурата вече тече, бяха приети промени в НПК и Закона за съдебната власт, засилващи контрола върху главния прокурор.

Самият Гешев скъса оставката си демонстративно пред камерите, заплаши Борисов с "Барселонагейт" още тогава и започна да го нарича "лицето Бойко Методиев Борисов".

За възобновеното разследване срещу Бейзат Яхя съобщи първо електронното издание "За истината", като се позовава на източници от прокуратурата, пожелали анонимност. По-късно от държавното обвинение се появи съобщение в БТА.

В него се казва, че апелативната прокуратура във Варна е възобновила разследване за пране на пари, свързано с Яхя. То е било образувано през януари 2022 г., но в началото на тази година е прекратено. Без публично съобщени мотиви. Тогава досъдебното производство е било под надзора на Окръжната прокуратура в Шумен.

От съобщението се разбира, че новите действия са "с разрешение на зам.-главен прокурор" и вече разследването е във Варна.

Делото срещу Бейзат Яха от началото на миналата година започна с полицейски акции и претърсвания в негови имоти. Разследването беше удължавано няколко пъти, а 5 месеца след започването му е изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, припомнят от "За истината". Сега то се връща при първия прокурор от Варна, на когото е било поверено в самото начало.

През февруари 2022 г. при обиски и претърсвания в имоти, свързани с бизнесмена в село Венец, село Осеновец, местността Дъбрава и имота на държавното ловно стопанство "Паламара", което Яхя управляваше, са открити над 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения и преводни нареждания

Открити са и мобилни устройства, оръжия - предимно ловни, алкохол без акциз, 2 диска с надпис "Таиб Ердоган" (президентът на Турция се казва Реджеп Таип Ердоган - б.р.), документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яхя чрез подставени лица.

Бейзат Яхя е политик и бизнесмен със силно влияние в Лудогорието.

Беше председател на общинския съвет във Венец от ДПС и паралелно управляваше "Североизточно държавно предприятие", част от което е и ловното стопанство "Паламара" - често посещавано от Бойко Борисов. Синът на Яхя става депутат и част от Изпълнителната комисия на ГЕРБ през 2021 г. "За истината" припомня, че при едно от последните посещения на лидера на ГЕРБ в Турция именно Яхя е негов преводач по време на срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Яхя беше отстранен от ловното стопанство по времето на кабинета на Кирил Петков, като преди това управляваше региона в продължение на десетилетие. Последно договорът му беше подновен в самия край на управлението на ГЕРБ през 2021 г.

Горското предприятие по времето на Яхя имаше сключен договор за съвместна дейност с дружеството "Тера тур сервиз" на Васил Златев, баща на бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

Последният пък днес също е повикан от прокуратурата на разпит - но по темата "Барселонагейт" - разследване, за което във вторник Софийската градска прокуратура поиска от главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов.

Бащата на депутат от ГЕРБ е преназначен за шеф на ловните стопанства в Североизточна България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023