Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове Снимка: © Getty Images

Първа присъда за купуване на гласове за тези парламентарни избори бе издадена в Плевенско. Полицията задържа в петък 57-годишен мъж, който в неделята е стигнал до споразумение с прокуратурата след самопризнание, съобщава Нова телевизия.

Става дума за партийния лидер на ДПС за община Долна Митрополия Светлин Иванов, който в петък е бил задържан с тетрадка в автомобила - в нея е имало 17 страници с лични данни на жители от района.

"А ние правихме скоро сватба. И си направихме списък, че ни предстоят... избори. Не избори, а сватба. Наистина съм се ошашавила. Този списък си е останал вкъщи. Той е направен формално за хората, които сме поканили," коментира случая Даниела Иванова, съпруга на осъдения мъж.

Двамата със Светлин живеят в село Ставерци, където той е популярен като Самир. Според разследващите местният партиен лидер е уверявал хората от списъка, че ще им плати по 40 лева, след като гласуват.

Направил е самопризнания, за което получи 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура и защитата му. Освен това Иванов е лишен от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022