42.6% са готови да гласуват за Румен Радев, 28.1% подкрепят Герджиков (Алфа Рисърч)

Президентът Румен Радев запазва първата си позиция в началото на кампанията за изборите на 14 ноември, но доскоро "предизвестената" битка ще стане все по-оспорвана. Това показват данните от изследване на "Алфа Рисърч", проведено в началото на октомври след обявяването на кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов.

Действащият държавен глава получава 42,6% от хората, която са твърдо решили да гласуват на президентските избори.

Ректорът на Софийския университет, чиято номинация беше подкрепена от ГЕРБ, се нарежда на второ място с 28,1%.

Председателят на ВКС Лозан Панов, издигнат от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България", е на трето място с 8,2% на значителна дистанция от Герджиков.

В класацията липсва кандидат-президентът на ДПС Мустафа Карадайъ, тъй като изследването е направено малко преди официалното обявяване на участието му в тези избори.

"Най-силна е подкрепата, която Румен Радев получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него", казват социолозите.

Интересно е, че 1/4 от симпатизантите на "Демократична България" заявяват подкрепа за Румен Радев дори след издигането на Лозан Панов.

При Анастас Герджиков над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него, а около 7% от потенциалните му избиратели симпатизират на различни политически сили. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други.

Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си, според "Алфа Рисърч".

За момента Лозан Панов получава по-нисък процент на доверие в сравнение с подкрепящите "Демократична България" на парламентарните избори на 14 ноември. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот, казват социолозите.

13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024