44 университета затварят символично врати в знак на протест Снимка: © Getty Images

44 висши училища и университети няма да проведат учебни занятия на 20 май в знак на протест срещу "потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката".

Поводът за напрежението бяха липсващите средства за гласуваните преди два месеца повишения на заплатите на преподавателите. Промените бяха прокарани от ГЕРБ в Закона за висшето образование, междувременно ротацията на редовното правителство беше провалена, а увеличението беше "завещано" на служебното правителство.

В протеста участват някои от най-големите български висши учебни заведния, включително Софийския университет, УНСС, и др.

Всички изпити и планирани официални събития на 20 май ще се проведат по график, но преподавателите няма да провеждат учебни занятия.

"За нас е важно за българското общество да стане ясно, че висшите училища не протестират единствено за средства за трудови възнаграждения, а за спазване на Закона за висше образование. Държавата нарушава собствените си правила. Изпълнителната власт не желае да изпълни решенията на законодателната власт", се казва в позицията на Съвета на ректорите, който взе решението за протестната акция.

Решението за индексиране на заплатите с 39 млн. лв. от служебното правителство е "първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока", обявяват ректорите.

"Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", казват още те.

Останалите им искания са:

  • изпълнение на изискването за фиксирани минимални и средни възнаграждения на преподавателите спрямо средната брутна заплата за страната
  • среща с всички нови парламентарни групи след изборите на 9 юни

"При неизпълнение на тези наши искания заявяваме, че ще ги отстояваме чрез стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година в българските университети", обявяват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024