44 университета затварят символично врати в знак на протест Снимка: © Getty Images

44 висши училища и университети няма да проведат учебни занятия на 20 май в знак на протест срещу "потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката".

Поводът за напрежението бяха липсващите средства за гласуваните преди два месеца повишения на заплатите на преподавателите. Промените бяха прокарани от ГЕРБ в Закона за висшето образование, междувременно ротацията на редовното правителство беше провалена, а увеличението беше "завещано" на служебното правителство.

В протеста участват някои от най-големите български висши учебни заведния, включително Софийския университет, УНСС, и др.

Всички изпити и планирани официални събития на 20 май ще се проведат по график, но преподавателите няма да провеждат учебни занятия.

"За нас е важно за българското общество да стане ясно, че висшите училища не протестират единствено за средства за трудови възнаграждения, а за спазване на Закона за висше образование. Държавата нарушава собствените си правила. Изпълнителната власт не желае да изпълни решенията на законодателната власт", се казва в позицията на Съвета на ректорите, който взе решението за протестната акция.

Решението за индексиране на заплатите с 39 млн. лв. от служебното правителство е "първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока", обявяват ректорите.

"Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", казват още те.

Останалите им искания са:

  • изпълнение на изискването за фиксирани минимални и средни възнаграждения на преподавателите спрямо средната брутна заплата за страната
  • среща с всички нови парламентарни групи след изборите на 9 юни

"При неизпълнение на тези наши искания заявяваме, че ще ги отстояваме чрез стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година в българските университети", обявяват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024