Депутатите най-после се заемат с механизма за разследване на главния прокурор

Месец и половина след изборите - Народното събрание най-после ще започне да се занимава с един от най-важните си законопроекти.

Комисията по правни въпроси ще разгледа промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, внесени от служебния кабинет - т.нар. "закони на Крум Зарков". Паралелни предложения за промени са представени и от "Възраждане".

С тях се въвежда нов механизъм за независимо разследване на главния прокурор в случаите на данни за извършено престъпление от него - ключов проблем в българската съдебна система, заради който България беше осъдена в Страсбург от семейството на убития прокурор Николай Колев през 2009 г.

Оттогава насам множество правителства не се заемаха с разрешаването му, но гласуването стана неизбежно заради условията по Плана за възстановяване и устойчивост - и заради последните скандални епизоди около Иван Гешев и ръководството на прокуратурата.

В четвъртък вътрешният министър Иван Демерджиев също ще дойде в парламента, за да бъде изслушан по повод взаимните обвинения в грубо нарушение на служебните задължения, които Гешев и заместникът му Борислав Сарафов публично си размениха.

ПП-ДБ използваха скандала като повод да поискат всеобщи консултации в Народното събрание за мнозинство за промяна в конституцията, с която да се ограничат правомощията на главния прокурор, позволяващи той да оказва влияние върху хода на разследвания като "Барселонагейт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024