48 кандидат-депутати се оказаха с принадлежност към ДС

БСП е включила най-голям брой бивши сътрудници на Държавна сигурност в списъците си с кандидат-депутати за 49-ото Народно събрание - общо 11 имена.

Това става ясно от проверката на Комисията по досиетата преди парламентарните избори на 2 април.

Общият брой бивши сътрудници на комунистическите служби в партийните листи е 48 - с девет по-малко от 57-те кандидат-депутати с досие на парламентарните избори в края на 2022.

Единствените листи на голяма политическа сила, в които няма "квота" на ДС, са на "Продължаваме промяната - Демократична България".

В ГЕРБ-СДС се появява само едно име - на Георги Вдовичин, който е кандидат за народен представител от 2 МИР - Бургас. Принадлежността му към ДС е обявена от Комисията по досиетата още през 2014 г.

Сред кандидатите на БСП има имена на хора, чиято принадлежност към бившите служби е обявявана многократно - като Велизар Енчев и Румен Гечев (водач на листа в Плевен).

На второ място по брой кандидати, сътрудничили на ДС, се нареждат коалициите "Неутрална България" (обединението на "Атака" на Волен Сидеров и "Русофилите" на Николай Малинов), както и "Левицата" - всяка с по петима души с досие в листите.

В листите на "Неутрална България", например, се появяват имената на бившия ректор на Пловдивския университет Огнян Сапарев (кандидат от Хасково) и бившия кандидат-депутат от "Атака" Емил Владимиров (номиниран от Монтана), за които Комисията вече е обявявала принадлежност към службите преди 1989.

По четирима сътрудници на ДС са се появили в партия "Български възход" на Стефан Янев, "Заедно" (коалицията около Ива Митева и Любомир Каримански) и "Вън от ЕС и НАТО". Кандидат от 27 МИР - Стара Загора на "Заедно" е бившият зам.-министър на външните работи Радион Попов, чиято принадлежност към органите беше обявена за първи път през 2008 г.

По трима души от листите на ДПС, НДСВ, и партия "МИР" също излизат в списъка с установените сътрудници на ДС от комисията.

По двама са те при "Български съюз директна демокрация" и "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Във "Възраждане" също се появява едно име, засечено от Комисията по досиетата - Веселин Дуфев, кандидат от 24 МИР София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024