48 нови случая на Covid-19 в завод в Доспат, общината връща ограничителните мерки

48 служители на завод за играчки в Доспат са дали положителна проба за Covid-19, съобщава директорът на смолянската РЗИ д-р Мими Кубатева.

Откриването на новото огнище на заразата идва седмица преди официалния край на "извънредната епидемична обстановка", която би трябвало да приключи на 15 юни с отмяна на всички досегашни мерки за безопасност.

РЗИ-Смолян е провела 173 PCR-теста на работещи от завода, като 27,7% от изследванията са отчели положителен резултат. Фабриката е затворена, а болните хора са поставени под 28-дневна карантина и наблюдение от личните си лекари.

Според БГНЕС - новозаразените хора са жители на селата около Доспат, а изследването на контактните им лица ще започне оттук нататък.

Само преди дни беше открито клъстърно заболяване с Covid-19 на жители на Сърница, която се намира в близост до новото място на зараза.

Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви, че не препоръчва пътувания от и до Доспат, но в общината не са наложени задължителни ограничения на движението.

Въвежда се обаче задължително носене на маски на открити и закрити обществени места в Доспат. Затварят се всички детски градини, читалища, спортни площадки, зали, пазари и къмпинги.

Отново са забранени масовите прояви - сватби, абитуриентски тържества, молитви, културни прояви и др., както и събирането на повече от двама души на едно място. Посещенията на молитвени храмове ще се разрешават само при спазване на противоепидемичните мерки.

Общественият транспорт ще работи с намален капацитет.


Прочетете още:
ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

"НЕ ГОВОРИМ ЗА НЕЩО СТРАШНО": ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ УСПОКОИ ЗА НАРАСТВАЩИЯ БРОЙ ЗАБОЛЕЛИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024