Снимка: © Getty Images

Смъртността, свързана с Covid-19, e 5,8 пъти по-ниска в държави със задължителна имунизация БЦЖ в сравнение със страни, които не ползват ваксината за детска туберкулоза. 

Това показват данни от изследване, публикувано от учени от университета "Джонс Хопкинс" преди дни (все още не е подложено на експертна рецензия). 

Анализът им стъпва на база на сравнителен модел между употребата на БЦЖ и данните за броя смъртни случаи на 1 млн. души от населението в няколко държави. Страните са разделени според още два признака: икономически статут (БВП на глава от населението) и дял на хората в пенсионна възраст спрямо общия брой граждани. 

За отправна точка е взет деня, в който всяка от изследваните страни е регистрирала 100-тния пациент, инфектиран с коронавируса. 

Данните от анализа показват, че показателят за смъртността от Covid-19 в страните изглежда по следния начин: 

- в страни с по-ниско от средното ниво на доходи - 0.4 (интерквартилен диапазон 0.1, 0.4)
- в страни по-високо от средното ниво на доходи - 0.7 (интерквартилен диапазон 0.2, 2.2)
- в страни с най-високото ниво на доходи - 5.5 (диапазон 1.6, 13.9)

"Независимо от ограниченията, свързани с по-малкия брой тестове в страните с по-ниски доходи, с различните прояви на заболяването и с очакваното увеличаване на случаите с напредване на епидемиологичната траектория, този анализ представя интересни наблюдения, които оправдават спешното мобилизиране на ресурси за изследвания и системно следене на болестта особено в страните с по-ниски доходи", пишат изследователите. 

Те обръщат внимание на значителните отклонения между регистрирания процент на смъртност в различни държави по света - ранните данни от провинция Хубей показваха стойности около 15%, в Италия нивото достигна 7,2%, но в някои източноазиатски страни пикът на заболеваемостта така и не доведе до толкова остър скок на дела на починалите. 

Авторите на изследването посочват, че този показател може да варира значително заради стратегиите на изследване на населението за Covid-19, скоростта на налагане на мерките за дистанциране, достъпа до здравни грижи и възрастовата структура на населението. Все пак те приемат, че ако цялото население е потенциално податливо на инфекция от коронавируса, то чистите данни за смъртността от Covid-19 в рамките на всяка конкретна държава е достатъчно ясен индикатор за сравнителни изследвания. 

В същото време, анализаторите съпоставят данните за "смъртност" / "икономическо състояние" спрямо друг предварително известен променлив фактор - присъствието на ваксината БЦЖ в националните имунизационни календари. 

БЦЖ-ваксината се поставя на новородени деца (и се ползва за реваксинация при деца на 7/11-годишна възраст) за предпазване от туберкулоза в много държави от развиващия се свят, както и в страните от Източна Европа, при които има по-високо от средното ниво на туберкулозни заболявания. 

България е сред страните, които продължават да ползват ваксината. 

В много от западните страни на континента ваксината вече не се предписва на всяко дете поради пренебрежимо ниския риск от заболяване. Държави като САЩ, Италия, Белгия и др. никога не са я прилагали като част от задължителен имунизационен календар. 

Резултатите показват значителни разлики между страните, според фактора "БЦЖ" спрямо процента на населението над 65-годишна възраст и относителното разположение на всяка страна в епидемиологичната траектория: 

 

Връзка между смъртността, свързана с Covid-19, и употребата на БЦЖ в националните имунизационни календари, дела на населението над 65 г., времевата траектория на епидемиологичната крива и данните за БВП на глава от населението.В червено са показани страните, ползващи БЦЖ, в синьо - страните, които не ползват БЦЖ. Източник

Директната връзка между смъртността и нивото на икономическо развитие на държавите изглежда парадоксално, пишат авторите на изследването. Досегашните анализи на световните здравни тенденции обикновено са показвали, че рискът от смърт заради остри белодробни заболявания е по-висок в страните с ниски доходи заради множеството социално-демографски и икономически усложнения. 

Възможно е отклонението да се дължи на това, че Covid-19 протича много по-тежко при хората над 65 г., а в страните с ниски доходи делът на тази възрастова група е по-нисък в сравнение с най-богатите държави. Друг потенциален отклоняващ фактор може да е забавянето между регистрирането на заболяването и установяването на причините за смъртта. Но дори когато изследователите настройват модела си така, че да отчита тези отклонения, отново се показва значителна връзка между употребата на БЦЖ и по-ниската смъртност от Covid-19. 

Резултатите от анализа са зависими и от много други фактори - подготовка на здравната система за криза, бързина и строгост на наложените мерки, и др. 

"Данните ни не целят да дадат фалшива надежда на страните за това, че ползването на ваксината БЦЖ може да доведе до по-ниска смъртност. Най-големият източник на неизмеримо смущение в анализа ни се дължи на различния подход при тестването и регистрирането на случаите. Ограничените възможности за лабораторни изследвания и достъп до болнична помощ са често срещани в страните, които ползват ваксината БЦЖ. При експоненциални функции дори малките времеви отклонения може да доведат до значителни промени на резултата. Данните ни трябва да се четат предпазливо - имайки предвид по-уязвимите здравни системи и високия дял на съпътстващи заболявания в страните с по-ниски доходи, ако експоненциалният ръст на заболелите бъде последван от нови смъртни случаи, епидемиологичната прогноза в този анализ ще се промени", предупреждават те. 

И въпреки всички тези уточнения, обратната пропорция между икономическия статус и смъртността при Covid-19 и силната корелация с ваксините БЦЖ представлява интересно откритие. 

"Този доклад илюстрира ключовата роля на непрекъснатото и систематично лабораторно изследване за по-доброто разбиране на пандемията, особено в страните с по-ниски доходи. Тези данни може да доведат до вземането на информирани политически решения, които са от полза както за здравните, така и за икономическите резултати", завършват авторите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени