Карантината събуди доста философски размисли у хората от типа, че всички ще станем по-добри, ще изоставим материалното и ще преоткрием простите неща. Докато прекарвахме времето си предимно вкъщи, с нас се случиха няколко полезни неща и е добре да си ги признаем.

Станахме по-дигитални, разширихме културния си кръгозор, придобихме някои нови умения, включително и кулинарни и… се наспахме.

Какво искаме да запазим?

Едно от нещата, които със сигурност е добре да продължим да „правим от вкъщи” е част от бизнес срещите ни да са онлайн. Няма значение каква дигитална платформа ще ползваме за целта (избор имаме и то голям), всичко, което може да спести поне два самолетни полета, за да се видим очи в очи с някого за час, ще е за предпочитане.

Това, разбира се, не важи за вечерите с приятели, където контактът на живо с хората и звънът на чашите са до голяма степен онова, което прави атмосферата.

Години преди карантината стана популярно понятието „binge watching”. Факт, че гледането на цели сезони сериали беше едно от удоволствията на извънредното положение. Но ние това го умеем още от първите сезони на Game of Thrones.

Онова, на което ни научиха последните месеци, беше достъпът до световната култура. Да гледаш 3-часова постановка на Кралския национален театър по Шекспир си е преживяване, нищо че е в YouTube, а не на живо.

Така гледахме „Трамвай желание” по Тенеси Уилямс с Джилиан Андресън, а вие можете да си пуснете постановаката “Кориоланус” по Уилям Шекспир - в главната роля е Том Хидълстън. Онлайн премиерата е на 4 юни в 21 часа местно време и ще е активна една седмица.

Това е само едно предложение от нас - интернет е голям и култура дебне отвсякъде: концерти, опера, уроци по китара с някои от най-големите рок звезди.

Третият урок от карантината е, че всичко, което може да се плати през телефона, трябва да се плати през телефона.

Вече ви показахме как работи приложението Банката е в телефона ви! .

С него освен, че превеждате бързо и лесно пари, имате опцията и за плащане на битови сметки, както и на данъци и такси. Можете също така да правите справки за приходите и разходите си по периоди.

Нещо друго много ценно, на което ни научи извънредното положение, е онлайн образованието.

Тук не говорим за уроците по математика на детето ви, а за достъпа до лекции и курсове от “Бръшляновата лига”. Заради карантината, някои от най-елитните университети в света „отвориха вратите си", без да изискват такса, а Харвард и Йейл се приближиха на един клик разстояние.

И може би петото полезно нещо е home office-ът.

Един или два дни в седмицата работа от вкъщи е чудесна практика, ако професията ви го позволява. Смяната на средата действа добре на идеите и на креативността. Да работим по пижама от кухнята или легнали на килима със сигурност са неща, които те вадят от матрицата.


Текстът е в партньорство с Unicredit Bulbank


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024